سخنان حكمت آميز حضرت امام محمد باقر
بردبارى
اول:- قال عليه السلام ما شيب شىء بشىء احسن من حلم بعلم 1
حضرت امام محمد باقر عليه السلام فرمودند: آميخته نشد هيچ چيزى به چيزى كه بهتر باشد از آميختن حلم به علم.
حلم نگاهداشتن نفس است از هيجان غضب، به آنكه قوه غضبيه او را به آسانى حركت ندهد، و بى تأنى و تثبت 2 چيزى از او سر نزند و واردات مكروهه روزگار بزودى او را مضطرب نگرداند.
با تو گويم كه چيست غايت حلم
هر كه زهرت دهد، شكر بخشش
كم مباش از درخت سايه فكن
هر كه سنگت زند، ثمر بخشش
هر كه بخراشدت جگر به جفا
همچون كان كريم زر بخشش
كمال
دوم - «قال عليه السلام الكمال كل الكمال التفقه فى الدين، و الصبر على النائبة، و تقدير المعيشة3.
فرمودند:كمال و تمام كمال بصيرت پيدا كردن در دين است و صبر كردن در مصيبت و كار دشوار، و اندازه آوردن امر معيشت.»
رفاقت ديرين
سوم - «قال عليه السلام : صحبة عشرين سنة قرابة 4
مصاحبت و رفاقت بيست سال، در حكم قرابت و خويشاوندى است.»
مكارم اخلاق (بزرگوارى و كرامت نفس)
چهارم - «قال عليه السلام: ثلاثة من مكارم الدنيا و الاخرة: ان تعفو عمن ظلمك و تصل من قطعك و تحلم اذا جعل عليك 5:
سه كار و كردار است كه از مكارم دنيا و آخرت است: يكى آنكه عفو كنى از كسى كه بر تو ستم كرده، و ديگر آنكه صله و پيوند كنى با كسى كه قطع رحم تو كرده، سوم آنكه حلم كنى هرگاه از روى جهل و نادانى با تو رفتار شود.»
پنجم - فرمودند: «هيچ بندهاى نباشد كه امتناع نمايد از معونه برادر مسلمان خود و كوشش در قضاى حاجت او خواه بر آورده شود يا نشود - مگر اين كه مبتلا گردد در سعى نمودن و كوشش ورزيدن در حاجتى كه موجب گناه او شود و هيچ اجرى نداشته باشد؛ و هيچ بندهاى نيست كه در انفاق در راه رضاى خدا بخل ورزد، مگر اينكه مبتلا شود به اين كه چند برابر آن مبلغ را كه در راه خدا بخل ورزيده بود در مصارفى كه خشم خداى را برانيزد انفاق كند.» 6
ششم - «قال عليه السلام: و من لم يجعل الله له من نفسه و اعظا فان مواعظ الناس لن تغنى عنه شيئاً:
هر كس را كه خداى خود او را براى او واعظ و پندگوى نگرداند، مواعظ ديگران او را فايده نرساند.» 7
هفتم - «قال عليه السلام: كم من رجل لقى رجلا فقال له: كب 8 الله عدوك: و ماله من عدو الا الله:
چه بسيار افتد كه مردى با مردى ديگر ملاقات نمايد و در دعا و خوش آمد گويد: خداوند دشمنت را سرنگون و منكوب گرداند؛ و حال آنكه او را دشمنى نباشد مگر خدا.» 9
هشتم - «قال عليه السلام: عالم ينتفع بعلمه افضل من سبعين الف عابد.10
عالمى كه مردم به علم او منتفع شوند، افضل است از هفتاد هزار عابد.»
فضيلت دانش و دانشمندان
مولف گويد: روايات در فضيلت علم و علما زياده از آن است كه احصاء شود؛ در جملهاى از اخبار است كه:
يك عالم افضل است از هزار عابد و هزار زاهد.11
و فضل عالم بر عابد مثل فضل آفتاب است بر ستارهها12
و يك ركعت نماز كه فقيه مىكند بهتر از هفتاد هزار ركعتى كه عابد مىكند13
و خواب عالم بهتر است از نماز با جهل.14
و چون مؤمن بميرد و بگذارد يك ورقه كه در آن علمى باشد، آن ورقه در روز قيامت پرده ميان او و آتش مىگردد، و عطا فرمايد او را خداوند به هر حرفى كه نوشته در آن شهرى كه وسيعتر است از دنيا به هفت مرتبه .15
و چون فقيه بميرد، بگريند بر او ملائكه و بقعههاى زمين كه عبادت مىكرد در آنها خدا را و درهاى آسمان كه از آن جا اعمال او را بالا مىبرند، و در اسلام شكستى پيدا شود كه سد نكند او را چيزى، زيرا كه مؤمنين فقها قلعههاى اسلامند، مانند قلعههايى كه براى دور شهر مىسازند16

نقل قول