چنان که در روایت بالا میبینیم، نیکی در رفتار و حفظ زبان به طور خاص مورد تأکید قرار گرفته است. از جمله آفات زبان که مایه ننگ است همین بد زبانی، نیش زبان، فحش دادن و... است.
بر تو باد به ورع و پرهیزگارى و كوشش و راستگویى و حفظ امانت و خوش خلقى و خوش همسایهدارى و مردم را با عمل خود نه با زبان تنها، به خود جلب نموده و دعوت كنید و شما زینتبخش اجتماع و شیعیان و ما باشید و موجب ننگ و عار نباشید.
در روایتی منقول از پیامبر اسلام صلوات الله علیه و آله آمده است:
مَا كَانَ الْفُحْشُ فِی شَیْءٍ قَطُّ إِلَّا شَانَهُ وَ لَا كَانَ الْحَیَاءُ فِی شَیْءٍ قَطُّ إِلَّا زَانَهُ (4)؛ فحش و بد زبانى و پرروئى آدمیان را سبک مىكند ولى حیاء و عفت آدمیان را سنگین مىگرداند.
زینت ما باشید
محمد بن یحیى... عَنْ أَبِی أُسَامَةَ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ (علیه السلام) یَقُولُ: عَلَیْكَ بِتَقْوَى اللَّهِ وَ الْوَرَعِ وَ الِاجْتِهَادِ وَ صِدْقِ الْحَدِیثِ وَ أَدَاءِ الْأَمَانَةِ وَ حُسْنِ الْخُلُقِ وَ حُسْنِ الْجِوَارِ وَ كُونُوا دُعَاةً إِلَى أَنْفُسِكُمْ بِغَیْرِ أَلْسِنَتِكُمْ وَ كُونُوا زَیْناً وَ لَا تَكُونُوا شَیْناً وَ عَلَیْكُمْ بِطُولِ الرُّكُوعِ وَ السُّجُودِ فَإِنَّ أَحَدَكُمْ إِذَا أَطَالَ الرُّكُوعَ وَ السُّجُودَ هَتَفَ إِبْلِیسُ مِنْ خَلْفِهِ وَ قَالَ یَا وَیْلَهُ أَطَاعَ وَ عَصَیْتُ وَ سَجَدَ وَ أَبَیْت (6)؛
محمد بن یحیى ... از اسامه نقل نموده كه گفت شنیدم از حضرت صادق علیه السّلام میفرمود:
بر تو باد به ورع و پرهیزگارى و كوشش و راستگویى و حفظ امانت و خوش خلقى و خوش همسایهدارى و مردم را با عمل خود نه با زبان تنها، به خود جلب نموده و دعوت كنید و شما زینتبخش اجتماع و شیعیان و ما باشید و موجب ننگ و عار نباشید. بر شما باد به ركوع و سجده طولانى كه هر وقت یک نفر از شما ركوع و سجده خود را طول دهد شیطان ناله و فریاد میكند و میگوید: اى واى این شخص اطاعت خدا نمود و من معصیت و مخالفت نمودم این شخص سجده كرد و من اباء و امتناع كردم. (7)
پی نوشت ها:
(1) سایت صالحین
(2) بحار الأنوار، ج65، ص152، باب19: صفات الشیعة و أصنافهم و ذمّ الاغترار و الحث على العمل و التقوى؛ أمالى الطوسى، ج2، ص55
(3) ترجمه الإیمان و الكفر بحار الانوار، ج1، ص277، 19- صفات شیعیان
(4) بحار الأنوار، ج68، ص334، باب 81 الحیاء من الله و من الخلق؛ أمالى الطوسى، ج1، ص193
(5) ترجمه الإیمان و الكفر بحار الانوار، ج2، ص256، 81 حیاء از خدا و خلق
(6) الكافی، ج2، ص77، باب الورع؛ بحار الأنوار، ج67، ص299، باب 57 الورع و اجتناب الشبهات
(7) ترجمه جلد 67 و 68 بحار الانوار، ج1، ص304، باب 57: در ورع و پرهیزگارى و اجتناب و دورى از امور مشكوك و شبههناک
فرآوری: رهنما، گروه حوزه علمیه تبیان