رسیدن به مقام محمود
اولیاء الهی دو سه نکته راجع به عمل لله و حمد خدا بیان کردهاند، یکی این که فرمودند: اگر کسی خدا را فقط برای خودش عبادت کند و امر خدا را به عنوان تکلیف انجام دهد، بداند و یقین داشته باشد همانگونه که ذوالجلال و الاکرام محمود است، او را هم به مقام محمود میرساند.
اولیاء الهی میگویند: یک دلیل این که نماز شب، انسان را به مقام محمود میرساند، این است که انسان در نماز شب تنهاست و کسی نیست، خودش هست و خدای خودش.
مخلصین عالم، آنها که انتظار تشکّر و حمد و سپاس از خلق را ندارند. آن وقت است که پروردگار عالم خودش تشکّر میکند و میفرماید: من راضیم، همانگونه هم تو را راضی میکنم «ارْجِعی إِلی رَبِّکِ راضِیَةً مَرْضِیَّةً»، این مقام محمود است!
هر چقدر در نماز شب حال داشتی، دلیل اخلاص توست. چرا؟ چون دیگر آنجا کسی نیست که به انسان بهبه بگوید. اگر اخلاصت در نماز شب بالا رفت و دیگر انتظار حمد و تشکّر دیگران را نداشتی - که هم پیامبر(صلّی اللّه علیه و آله و سلّم) فرمودند: «لا یُحِّبُ أَنْ یَحْمَدُهُ» و هم عیسیبنمریم(علی نبیّنا و آله و علیه الصّلوة و السّلام) فرمودند: «لا یُحِّبُ أَنْ یَحْمَدُهُ النَاسُ عَلَیهِ» - خدا تو را به مقام محمود میرساند«عَسی أَنْ یَبْعَثَکَ رَبُّکَ مَقاماً مَحْمُوداً» ؛ چون خود خدا محمود است و ما حامد و حمد کنندهایم. لذا خصوصیّت کار برای خدا این است.
مرحوم آیتالله نخودکی اصفهانی(اعلی اللّه مقامه الشّریف) میفرمایند: مقام محمود این است که خود خدا از انسان تشکّر کند - این حرف بسیار بزرگی است - آن وقت خدا آنچه که متعلّق به خودش است، به بندهاش میدهد. یکی این که مسجود ملائکه الله میشود، همانگونه که ما خدا را سجده میکنیم، «وَ إِذْ قُلْنا لِلْمَلائِکَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا» .
چه کسی مسجود ملائکه خداست؟
مخلصین عالم، آنها که انتظار تشکّر و حمد و سپاس از خلق را ندارند. آن وقت است که پروردگار عالم خودش تشکّر میکند و میفرماید: من راضیم، همانگونه هم تو را راضی میکنم «ارْجِعی إِلی رَبِّکِ راضِیَةً مَرْضِیَّةً»، این مقام محمود است!
اخلاص در حقیقت این است: انسان به جایی برسد که هرگز نگوید: من بودم این کار را کردم، پس چه شد؟ چرا کسی تشکر نکرد؟! اصلاً اولیاء خدا تنفّر دارند از این که دیگران کار الهیشان را بفهمند. اگر کسی اینطور شد، ببیند چه اوجی میگیرد! لذا مخلصین عالم خصایصی دارند که یکی از آنها همین است. آن وقت دائم اوج میگیرند و دارای خصایص بسیار عالی میشوند.
تبیان
منابع :
درس اخلاق آیتالله قرهی
روزنامه کیهان