بخش دیگری از منظومه و الهیات و بخش عرفان شرح اشارات را از محضر الهی قشمهایکه عارفی کم نظیر و صاحبدلی کم بدیل بود استفاده کردم. شرح قیصری بر فصوص محی الدینرا از مرحوم فاضل تونی که هم در حکمت مشاء قوی بود و هم با فنون عرفانی آشنایی داشتفرا گرفتم. مسائل عقلی را هم به طور امالی - نه درس رسمی - در محضر حاج شیخ محمدتقی آملی بودم که در قسمت اخلاق و فلسفه بسیار سود بخش بود. ایشان هم به مبانیفلسفه آگاهی کامل داشت و هم در فقه و اصول متبحر بود.
در سال 1335 با کسب اجازه از محضر آن بزرگوار، عازم قم شدم. در جوار فاطمهمعصومه (سلام الله علیها) و دیگر علمای ربانی به حوزه فقه مرحوم آیة الله بروجردی ومحقق داماد و حوزه تدریس فلسفه، تفسیر و حدیثحضرت استاد علامه طباطبایی (قدس اللهاسرارهم) راه یافتم، اصول و مقدمهای از فقه را نزد امام خمینی (قدس سره) آموختم. در قسمتهای فقه ارتباطم با مرحوم محقق داماد بیش از سایرین بود و طی سیزده سال،تقریباً تا اواخر عمر پربرکت ایشان، در محضرشان بودم. حدود پنجسال معاملات را درخدمت مرحوم آیة الله حاج میزرا هاشم آملی آموختم که ایشان نیز در فن شریف فقهخصوصاً بحثهای معاملات، فقیه ماهری بود.
در بین همه اساتید، انس علمی من به مرحوم علامه طباطبایی بیش از سایرین بود. مرحوم علامه، نظیر صدر المتالهین میکوشید تا منطق را کاملاً تعلیم کرده در خدمتفلسفه مورد بهرهبرداری قرار دهد، فلسفه را تکمیل کرده و به عرفان نزدیک کند. آنگاهبرهان و عرفان را به خدمت قرآن ببرد تا انسان با داشتن زمینههای لازم بتواند ازاین دریای بیکران استفاده کند.
اما آنچه را که باید جدای از مطالب دیگر مطرح کرد انس و آشنایی با رهبر کبیرانقلاب مرحوم امام خمینی (قدس سره) است; وقتی از تهران به قم مشرف شدم حوزه بحثاصول ایشان مجمع فضلا بود و چون خود حکیمی قوی و عارفی نیرومند بود مسائل اصولی راکه جزو علوم اعتباری است و با قواعد عقلا و امور عرفی آمیخته است آنچنان فولادینتحلیل میکرد که نمیگذاشت از حد جزمی که در محدوده علوم اعتباری مؤثر است پایینتربیاید. اصول را چون معقول، محکم میگفت; سخن هر انسانی ترجمان عقل اوست، محکم گفتننشانه حکمت گوینده است. سیره استاد، امام خمینی (قدس سره) این بود که شاگرد، آزادبار آمده و مستقل باشد چرا که خود آزادمنش بود و مستقل. از اقبال و ادبار طلاب نهلذت میبرد و نه رنج. طلابی که شیفته درک محضرشان بودند، گذشته از مقام علمی شیفتهفولاد منشی و استقلال و آزادخواهی و روح بلند حکیمانه وی بودند.