ارتباط با عالم ارواح
آن چه مهم است همان مطلب دوم است یعنى وجود ارتباط زندگان با ارواح اولیاى الهى در عالم برزخ است، زیرا چه بسا آنان زنده باشند، امّا ارتباط ما با آنان، امکان پذیر نباشد. ما این مسأله را از نظر قرآنى و حدیثى پى مى گیریم. از آیات
قرآن استفاده مى شود که انسان در این جایگاه «دنیا» مى تواند با کسانى که حیات برزخى دارند، ارتباط برقرار کند و آنان نیز سخن انسان را مى شنوند.
قرآن درباره مرگ دسته جمعى قوم صالح چنین مى گوید: «فأخذتهم الرجفة فأصبحوا فى دارهم جاثمین»؛(31) زمین لرزه آنان را به کام خود کشید و بامدادان تن هاى بى جان آنان در خانه هایشان بر جاى ماند. در چنین حالتى که مرگ آن ها قطعى شده بود و اجساد بى روح آن ها روى زمین افتاده بود، خداوند سخن گفتن صالح با آنان را در این حالت چنین نقل مى کند: «فتولّى عنهم و قال یا قوم لقدْ أبلغتُکم رسالَة ربّى و نصحتُ لکم ولکنْ لاتحبّون الناصحین»؛(32) از آن ها روى برتافت و گفت: اى قوم من رسالت پروردگارم را به شما ابلاغ کردم و خیرخواهى نمودم ولى چه کنم که شما خیرخواهان را دوست ندارید؟ این نوع سخن گفتن پس از هلاک قوم حاکى از وجود ارتباط میان انسان و ارواح مردگان است. این نوع سخن گفتن در
قرآن در مورد شعیب نیز آمده است؛(33)
از نظر روایات نیز وجود ارتباط با ارواح امکان پذیر است، و ما از میان انبوه روایات به دو روایت بسنده مى کنیم:
1. آنگاه که مشرکان قریش در جنگ بدر کشته شدند و اجساد آنان در میان چاهى ریخته شد، پیامبر صلى اللّه علیه وآله بر سر چاه آمد و به آنان چنین سخن گفت: همسایگان بدى براى پیامبر خدا بودید. او را از خانه و کاشانه اش بیرون کردید، آنگاه دور هم گرد آمدید و با او به جنگ برخاستید. من آن چه را که خدایم وعده کرده بود، حق یافتم در این هنگام کسى به رسول خدا گفت: با مردگانى سخن مى گویى که اجسادشان از هم پاشیده است، پیامبر صلى اللّه علیه وآله به او فرمود: تو از آن ها شنواتر نیستى. میان من و نزول فرشته عذاب که مأمور آن هاست فاصله اى جز روى گردانى من از آن ها نیست.(34)
2. در جنگ جمل، چشم امیرمؤمنان بر جسد کعب بن سور قاضى بصره که مردم را به جنگ با على علیه السلام دعوت کرده بود، افتاد، فرمود: او را بنشانید، آن گاه به او چنین گفت: آن چه پروردگارم به من وعده داده بود، درست یافتم، آیا تو نیز آن را درست یافتى؟ آنگاه بدن او را رها کرد و به سراغ طلحه رفت، فرمود: طلحه را بنشانید و با او نیز به شیوه اى که با قاضى سخن گفته بود، سخن گفت. در این زمان مردى به امیرمؤمنان گفت: با کسانى سخن مى گویى که سخن تو را نمى شنوند. على علیه السلام گفت: به خدا قسم سخن مرا شنیدند، هم چنان که مشرکان بدر سخن رسول خدا را شنیدند؛(35)
راه دور نرویم همه مسلمانان در تشهد نماز مى گویند: «السلام علیک أیها النبى و رحمة اللَّه وبرکاته»؛ پیامبر صلى اللّه علیه وآله گرامى وارد بقیع مى شد و اهل قبور را با جمله زیر مورد خطاب قرار مى داد: «السلام علیکم من دار قوم مؤمنین و أتاکم ما توعدون غداً مؤجّلون و انا ان شاء اللَّه بکم لاحقون»(36) پیامبر صلى اللّه علیه وآله مى فرمود: در روى زمین فرشتگانى هستند که درودهاى امّتم را به من مى رسانند؛(37) بنابراین هم حیات برزخى از نظر کتاب و سنت امر مسلمى است و هم ارتباط ما با آنان قابل انکار نیست. اکنون مى توان به دعاى اولیاى الهى توسل جست.