روايت شده كه مردى خدمت حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) آمد ، عرض كرد :
كار زشتى نبوده مگر اين كه من انجام داده ام. آيا براى من توبه اى هست ؟
حضرت فرمود : برو به پدرت نيكى كن تا كفاره گناهانت گردد. چون آن شخص رفت ، فرمود : اگر مادرش زنده بود نيكى به او بهتر بود. [10]
«اى رسول خدا به چه كسى نيكى كنم ؟ فرمود : به مادرت.
عرض كرد ، بعداز او به چه كسي ؟
فرمود : به مادرت.
براى سومين بار عرض كرد : بعد از او به چه كسي ؟
باز فرمود : به مادرت.
و در چهارمين بار ، وقتى اين سوال را تكرار كرد ، فرمود : به پدرت» [11]
از امام صادق (عليه السلام) نقل شده : «من نظر الى ابويه نظر ماقت وهما ظالمان له لم يقبل الله له صلاة [12]؛ هر كس به پدر و مادر (خود) به ديده دشمنى بنگرد خداوند نمازش را نپذيرد. حتى در صورتى كه آن دو به او ستم (نيز) كرده باشند.
امام باقر (عليه السلام) از پيامبر اكرم (صلى الله عليه و آله) نقل مى كند :
بپرهيزيد از آزردن پدر و مادر زيرا بوى بهشت از مسافت هزار سال به مشام مى رسد و عاق والدين و قطع رحم كننده و پيرمرد زنا كار و آنكه جامه اش را از روى تكبر و بزرگ منشى (بلند كند كه) بر زمين كشيده شود به آن نمى رسد و به حقيقت كبريايى مخصوص ذات الهى است. [13]
از امام صادق (عليه السلام) نقل شده :
اگر چيزى كمتر از «اف» وجود داشت خدا از آن نهى مى كرد (اف, كمترين اظهار ناراحتى است) و اين حداقل مخالفت و بى احترامى نسبت به پدر و مادر است و يكى از عقوق , نظر تند و غضب آلود به پدر و مادر كردن مى باشد. [14]
از پيامبر اكرم (صلى الله عليه و آله) نقل شده : «نظر الوالد الى والديه حبا لهما عبادة [15]
نگاه فرزند به پدر و مادرش بعنوان دوستى آنها , عبادت است.»
سؤال : آيا احترام به پدر و مادر اختصاص به زمان حيات (آنها) دارد يا شامل زمان ممات (مرگ) آنها نيز مى شود ؟
جواب : شامل زمان ممات نيز مى گردد و از حضرت امام صادق (عليه السلام) نقل شده :
ما يمنع الرجل منكم ان يبر والديه حيين و ميتين [16]
چه چيزى منع مى كند شما را از نيكى كردن به پدر و مادر در حال حيات و ممات ؟
از امام صادق (عليه السلام) نقل شده :
همانا گاهى بنده پيوسته در زمان حيات پدر و مادر خدمتگزار آنها مى باشد , سپس آن دو مي ميرند و دين آنها را ادا نمى كند و استغفار براى آنها نمى نمايد پس براى او «عاق» نوشته مى شود و گاهى به حقيقت نسبت به آنها در زمان حياتشان خوبى نكرده ولى هنگامى كه آن دو بميرند دين آنها را ادا و نسبت به آنها استغفار مى كند خداى متعال او را نيكوكار مى نويسد.» [17]
در پايان بايد بدانيم كه خدمت به پدر و مادر و يا آزار آنها اثر تكوينى دارد كه در همين جهان شامل انسان مى گردد چنانكه از امام صادق (عليه السلام) نقل شده : «بروا آبائكم يبركم ابناؤكم [18]: نيكى كنيد به پدرانتان تا بچه هايتان بر شما نيكى كنند.» [19]