آرمانپذیری خانواده مکتب فاطمی(س)(1)
مهدیهسادات مستقیمی *
چکیده:
الگوبرداری از سیرهی حضرت فاطمه زهرا(س)، بهترین طریق معرفت به خطوط اساسی خانوادهی آرمانی است. مکتب فاطمی(س) به لحاظ تعالی برقراری اتحاد عقل عملی با عقل نظری، این قابلیت را دارد که با مراجعه به آن بتوان به معارف جزئی در پرتو معارف کلی دست یافت و در همهی امور زندگی از آن بهره جست. نوشتار حاضر، در راستای شناخت مهمترین عوامل تحکیم خانواده، ابتدا مقدمات و مبانی آن را در سنت و نگرش حضرت زهرا(س) به بحث میگذارد و به مباحثی همچون بینش توحیدی فاطمه (س) نسبت به خانواده، بر صواب بودن مقدمات ازدواج و اعتماد و اطمینان به دوام ازدواج میپردازد و سرانجام در بیان عوامل تحکیم خانواده در جلوههای رفتاری و گفتاری حضرت زهرا(س)، مسائلی از قبیل تدبیر در حسن سلوک با همسر، حمایت و دفاع از همسر، حفظ مراتب حجاب، تقسیمکار در خانواده و... را مورد بحث قرار میدهد.
واژگان کلیدی:
حضرت زهرا(س)، تحکیم خانواده، ازدواج، حسن سلوک، همسر.
تاریخ، موطن حادثهها و زمان، بستر ظهور و بروز پدیدههاست؛ پدیدههایی که دم به دم بهسان قطره یا موجی به سواحل تاریخ برخورد کرده و محو میشوند. در این میان، آن دسته از وقایع و حوادثی که ریشه در اخلاص و توحید دارند، باقی مانده و موجی برخاسته از ناپیداکرانهی موجودیت آنها، در بستر تاریخ، ساری و جاری میشود؛ چنانکه جهاد عاشوراییان، همه روزها و همه زمینها را دربرگرفت و در همه عوالم درخشید.
جلوههای رفتاری فاطمه (س) در محیط خانه و خانواده نیز جهادی دیگر بود که لوحی از اندیشه و حسن سلوک را در برابر همه قرون و اعصار گشود. وقتی چنین زنی پا به خانه بخت میگذارد و بر عرش همسری و مادری مینشیند، لحظه لحظهی حیاتش، تاریخ و جغرافیای آرمانیترین خانواده را رقم میزند و سرای او در سرسرای تاریخ، اسوه میشود.
اخلاص، مهمترین سرّ جاودانگی حیات فاطمه (س) است. فاطمه (س) از حیات و ممات خویش، جز خداوند، اراده نفرمود. حضرت (س) موفقترین بانوی هستی در کامروایی از زندگی، عشق همسر و فرزند بود و از آنجا که حیات خانوادگی خود را نیز برای خداوند میخواست، چنین دعا میفرمود:
«... احینی ما عملت الحیاة خیراً لی و توفنی اذا کانت خیراً لی، اللهم انی اسألک کلمة الاخلاص...» (مجلسی، 1404ق: ج91، ص225)، «خداوندا، مادامیکه میدانی در زندگی من خیری است، مرا زنده بدار و آن زمان که مرگ برای من بهتر است، مرا بمیران. خدای من، من از تو کلمهی اخلاص را مسئلت دارم.»

نقل قول