اگرچه آیتالله العظمی خامنهای (مد ظله العالی) درس طلبگی را در مشهد آغاز كردند و بخش عمدهی تحصیل و تدریس ایشان در مشهد بود، اما دوران تحصیل ایشان در قم از مهمترین دوران طلبگی و علمی ایشان به شمار میرود. حضور در درس آیات عظامی همچون بروجردی و حائری و امام و نیز پیوستن ایشان به نهضت امام خمینی، محصول همین دوره از زندگی رهبر انقلاب است. ایشان خود در خاطراتشان دربارهی چگونگی عزیمت به قم میگویند: «در سال 36 به سفر عتبات مشرف شدیم. من مایل بودم كه در نجف بمانم، ولی پدرم موافقت نكردند و من بعد از مدت كوتاهی به مشهد بازگشتم. در سال 37 از پدرم اجازه گرفتم و به قم رفتم و تا سال 43 در قم بودم.»1
حضور در درس بزرگان
ایشان از آغاز ورود به قم، در درس حضرت امام خمینی(ره) حاضر شدند، اما چرا امام؟ «در حوزههاى علمیه، انتخاب استاد، اجبارى نیست و هركس طبق پسند و سلیقهى خود، استاد را انتخاب مىكند. استادى كه طلّاب جوان و مشتاق را در وهلهى اوّل به خود جلب مىكرد، همین مردى بود كه آن روز در میان شاگردانش به عنوان «حاجآقا روحاللَّه» شناخته مىشد. مجموعهى جوانان فاضل و درسخوان و پُرشوق در محفل درس او جمع بودند. ما در چنین فضایى وارد قم شدیم. او مظهر نوآورى علمى و تبحّر در فقه و اصول بود. بنده قبل از ایشان استاد بزرگى را در مشهد دیده بودم - یعنى مرحوم آیتاللَّه میلانى - كه از فقهاى برجسته بود. در قم هم همان وقت رئیس حوزهى علمیهى قم - كه استاد امام هم بود؛ یعنى مرحوم آیتاللَّهالعظمى بروجردى - حضور داشت؛ بزرگان دیگرى هم بودند؛ اما آن محفل درسى كه دلهاى جوان و مشتاق و كوشا و علاقهمند به استعدادهاى خوب را جذب مىكرد، درس فقه و اصول امام بود.» 2

نقل قول