5 دعا و صدقه در ازدواج
دعا و صدقه از عوامل بسیار مهمی هستند که میتوانند یک ازدواج را بیمه نمایند. دعا و صدقه در روایات و احادیث، به منزلهی سپری معرّفی شدهاند که بلاها را دفع مینمایند. هیچ ازدواجی در این عالم محقق نمیشود، مگر اینکه در معرض بعضی بلیات جزئی یا کلی در اصل یا فروعاتش قرار میگیرد. استفاده از فرمولهای غیبی که در باب آثار دعا و صدقه وارد شده است، میتواند حلاّل برخی از مشکلات اصلی و فرعی بنای ازدواج باشد. چنانکه امام صادق(ع) میفرماید: «ما من قبض و لا بسط الاّ و لله فیه مشیة و قضاء و ابتلاء ...» (کلینی، 1362: ج1، ص152)، «هیچ گشایش و تنگیای وجود ندارد، مگر اینکه برای خداوند در آن اراده، قضا، امتحان و بلیهای وجود دارد.»
االبته مراد از بلا همیشه آفت نیست؛ بلکه حتی اگر در ازدواج رونق و گشایشی باشد، باز هم میتوان آن را نوعی بلا دانست. «بلاء» نوعی اختبار و امتحان است و در نیک و بد استعمال میشود. جوهری در صحاح میگوید: «البلاء الاختبار یکون بالخیر و الشر. یقال: أبلاه الله بلاء حسناً و ابتلیه معروفاً.» (رک. امام خمینی، 1371: ص236)
در ازدواج حضرت فاطمه (س)، اثرات شریف دعا و صدقه هویدا است. هنگامیکه جهازیه حضرت (س) را نزد پیامبر اکرم (ص) آوردند، اشک شوق از دیدگان مبارک ایشان جاری شد و دست به دعا برداشتند: «خدایا مبارک کن این جهازیه را که اغلب آن از گل است» و هنگامی که حضرت رسول(ص)، جواب مثبت فاطمه (س) را برای وصلت ایشان به دست آوردند، در طلیعهی بشارت این وصلت تکبیر گفتند. علی(ع) میفرماید: «رسول خدا(ص) وقتی دخترش را به ازدواج من درآورد، نزد من آمد و فرمود: با نام خدا برخیز و این ذکر را بخوان: «علی برکة الله، ماشاءالله، و لاقوة الا بالله، توکلت علی الله...»، «بر سفره خدا مینشینم و راضی میشوم بر آنچه که او بخواهد؛ قدرت و قوتی نیست مگر از جانب خدا؛ پس به او توکل میکنم و یاری میطلبم.» سپس مرا در کنار فاطمه نشانید و گفت: «خداوندا ! اینان محبوبترین مردم در نزد من میباشند؛ آنان را دوست بدار و خیر و برکت به فرزندان آنها عطا کن و آنان را از هر آسیبی حافظ باش، من آنها و فرزندانشان را از شرّ شیطان فریبکار به تو میسپارم.» (شیخ طوسی، 1372: ج1، ص38)
هر صدقهی جزئی، بعضی از آفات و سیئات پیرامون ازدواج را دور میکند. متعالیترین نماد این صدقه، بخشش پیراهن عروسی حضرت زهرا(س) در شب زفاف آن حضرت، توسط ایشان بود. چنانکه در روایت آمده است:
«ان النبی(ص) صنع لها قمیصاً جدیداً لیلة عرسها و زفافها و کان لها قمیص مرقوع و اذاً بسائل علی الباب، یقول: اطلب من بیت النبوة قمیصاً خلقا.ً فارادت ان تدفع الیه القمیص المرقوع، فتذکرت قوله تعالی (لن تنالوا البرّ حتی تنفقوا مما تحبون)[1] فدفعت له الجدید.» (شیخالاسلامی، 1377: ص282)، «رسول خدا(ص) برای عروسی حضرت فاطمه (س) پیراهن تازهای تهیه کرد و جامهی کهنه و وصلهداری نیز نزد فاطمه (س) بود، در این هنگام سائلی در زد و گفت: از خانهی رسول خدا(ص) جامهای کهنه میخواهم. فاطمه (س) خواست که جامهی وصلهدار را به وی بدهد، ناگاه به یاد آورد که خداوند فرموده است: «هرگز به فضیلت نمیرسید، مگر انفاق کنید از آنچه دوست دارید.» چنین بود که آن حضرت(س) جامهی نو و جدید خود را به فقیر بخشید.»

نقل قول