پی نوشت:
1) علی اکبر علیه السلام، علامه سید عبدالرزاق مقرّم، ص 17.
2) امام باقر علیه السلام فرمودند: «ما برای فرزندانمان در دوران کودکی کُنیه مشخص می کنیم، زیرا بیم آن داریم که در سنین بالاتر به لقب های ناگوار مبتلا شوند». روضه المتقین، ج 8، ص 626؛ حیاه الامام الحسن، ج اول، ص 65.
3) علّامه سید ابراهیم موسوی زنجانی عقیده دارد که علی اکبر علیه السلام فرزند نداشته ولی کنیه اش ابوالحسن بوده است.(وسیلة الدارین فی انصار الحسین، ص 285)؛ امّا علامه مقرّم احتمال داده که علی اکبر علیه السلام فرزندی به نام حسن داشته و شاهد بر این ادعا را روایت احمد بن ابی نصر بزنطی می داند.(علی اکبر، مقرّم؛ صص 19 ـ 21)
4) کامل الزیارات، ابن قولویه، ص 240.
5) محدث قمى گوید: در سن على اکبر اختلافى عظیم است . مرحوم مقرم مى نویسد: علىاکبر در روز یازدهم شعبان سال 33 هجرى یعنى دو سال قبل از کشته شدن عثمان به دنیا آمد. این موافق است با قول ابن ادریس در سرائر که فرموده: على اکبر در خلاقت عثمان چشم به دنیا گشود. پس در روز عاشورا آن بزرگوار 27 ساله بوده و به اتفاق مورخین و علماى علم نسب تایید مىشود که على اکبر علیه السلام از امام سجاد علیه السلام بزرگتر بوده و این صحیحترین قول است. چنانکه روایتی از امام سجاد علیه السلام نقل شده كه دلالت بر آین مطلب دارد: «كان لی اخ یقال له علیّ اكبر منّی قتله الناس »؛ الطبقات الكبری، محمد بن سعد زهری، ج 5، ص 211؛ نسب قریش، مصعب عبن عبدالله زبیری، ص 85.
6) پرتوی از عظمت حسین علیه السلام، لطف الله صافی گلپایگانی، ص 172.
7) مناقب آل ابی طالب، ج 4، ص 66؛ لۆلۆ و مرجان محدث نوری، ص 44 ـ 45.
8) موسوعة کلمات الامام الحسین علیه السلام ، پژوهشکده باقر العلوم، ص 460؛ امام حسین علیه السلام به هنگام بدرقه جوانش به سوی میدان این آیه را تلاوت فرمود: «انّ الله اصطفی آدم و نوحا و آل ابراهیم و آل عمران علی العالمین ذرّیه بعضها من بعض»(آل عمران / 33 و 34)، که این خود درجاتی از پاکی و طهارت روح را برای علی اکبر علیه السلام به اثبات می رساند.
9) علی بن الحسین الاکبر، محمد علی عابدین، ص 42؛ نهضة الحسین، علامه سید هبة الدین بغدادی، ص 90.
10) مقاتل الطالبین، ابوالفرج اصفهانی، ص 52؛ الارشاد شیخ مفید، ص 458.
11) علامه مجلسى نقل مىکند؛ در روز عاشورا آن حضرت به هر جانب روى مىآورد گروهى را به خاک هلاکت مىافکند: «فَلَم یَزَل یُقاتِلُ حتّى ضَجَّ الناسُ مِن کَثَرهِ مَن قَتَلَ منهُم وَ رُوِىَ أنّه قَتَلَ عَلى عَطَشِهِ مأهً و عِشرین رُجلاًثم رَجَعَ الى ابیهِ... فَلَم یَزَل یُقاتِلُ حتّى قَتل تمام المأقَین.... ، بقدرى از آن لشگر کُشت که از کثرت کشته به شیون آمدند و روایت شده على اکبر با آنکه تشنه بود 120 نفر را کشت آنگاه نزد پدر بازگشت دوباره به میدان آمد و آنقدر جنگید تا کشته ها به دویست نفر رسید»، بحارالانوار، ج45، ص 43.
12) ابصار العین، ص 86؛ مشیر الاحزان، علامه جواهری، ص 33؛ الارشاد، ج 2، ص 82؛ کامل ابن اثیر، ج 4، ص 51؛ المختار من مقتل بحار الانوار، صص 75 ـ 76؛ الفتوح، ابن اعثم، ص 873.
13) ابصار العین فی انصار الحسین، سماوی، ص 21.
14) مقتل خوارزمی، ج 2، ص 31.
15) علی الاکبر ابن الامام الحسین، علی محمد دخیل، صص 12 ـ 13؛ نک : زیارت مخصوصه آن بزگوار در اول رجب که از قول امام معصوم آمده: «کما منّ علیک من قبل و جعلک من اهل البیت الذین اذهب الله عنهم الرجس وطهّرهم تطهیرا»
16) بحارالانوار، ج45، ص 65: «السلامُ علیکَ یا اوّلَ قَتیلٍ من نسل خیرِ سلیل من سُلالَهِ ابراهیم الخَلیل».
فرآوری: ابوالفضل صالح صدر
بخش تاریخ و سیره معصومین تبیان