44- کار هدفدار و ارزشمند
امام علی (علیه السلام ) می فرماید :العاقل من رفض الباطل
(229) .
خردمند کسی است که کلی امور باطل و بی هدف را کنار بگذارد .
انسان موجودی است هدفدار؛ زیرا او جزئی از عالم هستی است و جهان هستی هدفدار است . خدا ، که جهان و انسان را آفریده است ، هدف مقدسی را در نظر داشته است . هیچ چیز این عالم بی هدف و لغو و بیهوده نیست .
در جزء جزء جهان از ریز و درشت و خرد و کلان هدف و نظم و عقل و خرد به چشم می خورد و انسان ، که تنها موجود با اراده و انتخاب گر جهان است ، مورد توجه و هدف آفریدگار بوده است .
بنابر این ، خود انسان که انتخاب گر است و از قدرت عقل برخوردار است ، هرگز نباید بی هدف زندگی کند و نباید کارهای او بی هدف و انگیزه مقدس باشد . مهمترین ویژگی عقل همان انگیزه و هدف است و انتخاب کارهای با هدف بهتر ، مورد توجه فرد عاقل است . هرچه خرد آدمی بالاتر و عقلش کامل تر باشد ، بیش تر به سوی امور مقدس و هدفدار می رود و از امور باطل و بیهوده و لغو پرهیز می کند . قرآن مومنین را به دوری از لغو ستایش می کند و می فرماید :
(و الذین هم عن اللغو معرضون (230) ) .
آنان که از امور بیهوده روی می گردانند .
لهو و لعب یعنی بازی ها و امور سرگرم کننده که انسان ره به پوچی و بی هدفی می کشاند ، که نهی شده و مورد نکوهش قرآن کریم است .
امام علی (علیه السلام ) نیز
در سخنان خود این موضوع را مورد توجه قرار داده و فرموده است :
من کثره لهوه قل عقله (231) .
کسی که به امور بیهوده و بی هدف روی آورد ، کم خرد است .
لم یعقل من وله باللعب و استهتر باللهو و الطرب (232)
خردمند نیست کسی که سرگرم و شیفته بازیچه ها شود و به خوشگذرانی و امور بیهوده روی آورد .
العاقل من لا یضیع له نفسا فیما لا ینفعه (233) .
عاقل کسی است که وقت خود را در امور غیر سودمند ضایع نسازد .
افضل العقل مجانبه اللهو(234) .
برترین خردمندی ، دوری از امور پوچ و سرگرم کننده است .
بسیارند اشخاصی که در پوچی و بی هویتی غوطه ورند و ارزش و شخصیت و هویت خویش را گم کرده اند و آن را در اموری پوچ ، مانند فرم موی سر ، رنگ مو ، فرم لباس ، فرم کفش ، خانه ، خوراک و . . . می جویند و هرگز به مقصد نمی رسند؛ زیرا امور پوچ مانند سرابی است که فقط طالبش را تشنه می گرداند تا جایی که او را می کشد بدون این که به هدف برسد .
بنابر این ، شرط زندگی خردمندانه ، در انتخاب راه درست و هدف درست و پرهیز از امر بی هدف و سرگرم کننده های بیهوده است که نتیجه ای جز از دست رفتن سرمایه های مادی و معنوی و از کف رفتن فرصت ها و سرانجام عقب ماندگی و پشیمانی نخواهد داشت .
دولت های استعماری برای جلوگیری از پیشرفت ملت ها تلاش می کنند جوان های کشورها را به همین مسائل پوچ و
بی مایه سرگرم کنند تا بهتر به هدف های استعماری خود برسند .
مسئله مواد مخدر و توسعه تبلیغ فساد و بی بند و باری در میان جوانان کشورهای زیر سلطه برای همین هدف شیطانی است . جوانان عزیز ما بیش تر باید به اهداف شوم دشمنان توجه کنند و از فرصت های خدادادی برای پیشرفت و توسعه و کمال مطلوب بهره گیرند .
امام علی (علیه السلام ) فرمود :
لیس للعاقل ان یکون شاخصا الا فی ثلاث خطوه فی معاد امر مرمه لمعاش او لذه فی غیر محرم (235)
سزاوار نیست انسان خردمند گام بردارد مگر برای سهه چیز : کاری که معاد او را اصلاح نماید یا برای تامین معاش زندگی باشد و یا برای تفریح و لذت های حلال .
راستی اگر جوامع بشری به خصوص کشورهای توسعه نیافته و جوانان ملت ها شرایط خود را درک می کردند و از سرمایه های عظیم خدادادی خوب بهره می جستند و آن ها را هدر نمی دادند و روی پای خود می ایستادند و به هویت و فرهنگ خود برمی گشتند ، امروز به چنین روز سیاهی ننشسته بودند و سرور جهان بودند و البته هنوز هم دیر نشده است .