محمد بن ادریس شافعی پیشوای مذهب شافعی نیز اعتقاد خود را به توسل ابراز داشته و می گوید:
آل النبی ذریعتی
و همو الیه وسیلتی
أرجوا بهم أعطی غداً
بیدی الیمین صحیفتی. [15]
خاندان پیامبر وسیله من به سوی خدا هستند، و امیدوارم که به خاطر آنان، نامه اعمالم به دست راست من داده شود.
ابوعلی خلالی از بزرگان حنبلی گفته است: «ما همنی أمر فقصدت قبر موسی بن جعفر (ع) فتوسلت به الا سهل الله تعالی الی ما احب». [16]
هرگاه برای من مشکلی پیش می آمد به زیارت قبر موسی بن جعفر (ع) رفته و به آن حضرت توسل می جستم، خداوند بلافاصله مشکلاتم را برطرف نموده و حاجتم را برآورده می ساخت.
دانشمندان شیعه امامیه نیز معتقدند توسل به پیامبر (ص) و امامان اهل بیت (ع)، برای برآورده شدن نیازها و رفع گرفتاری ها، پس از درگذشت شان، همانند زمان حیات شان، جایز است. [17]
بدینسان، سیره مسلمانان در زمان حیات پیامبر اکرم (ص) و پس از درگذشت ایشان، بر این بوده که به پیامبر و به اولیاء خداوند، توسل می جسته و طلب شفاعت می کرده اند؛ و نمونه های فراوانی از این توسل ها را می توان در آثار معتبر امت اسلامی مشاهده کرد، که نمونه هایی از آن پیشتر ذکر شد.
برای آگاهی بیشتر، نک: نمایه: واسطه و خدا، سؤال 286.
. [1] جوهری، صحاح اللغه، ماده" و س ل".
. [2] ترجمه المیزان، ج 5، ص 535.
[3] . "وَ لَوْ أَنَّهُمْ إِذْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ جاؤُکَ فَاسْتَغْفَرُوا اللَّهَ وَ اسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُوا اللَّهَ تَوَّاباً رَحیماً" نساء، 64.
[4] . "یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ ابْتَغُوا إِلَیْهِ الْوَسیلَةَ وَ جاهِدُوا فی سَبیلِهِ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ". مائده، 35 .
[5] . ترجمه المیزان، ج 5، ص 545.
[6] «ای مؤمنان پروای الهی داشته باشید و به سوی او وسیله تحصیل کنید»، مائده، 35.
[7] . مفاتیح الجنان، دعا در روز مباهله، ص 467.
[8] . ادعیه و دعاهایی هم که از ائمه (ع) به ما رسیده راه بهتر صحبت کردن و بهتر خواندن خداوند را نشان می دهد و هرگز به این معنا نیست که انسان به جز اینها نمی تواند با خدواند صحبت کند.
. [9] و این به آن جهت است که اهل بیت در نزد خدا آبرو دارند و مورد محبت الهی اند و توسل به ائمه(ع)؛ یعنی توسل به محبت آن بزرگواران. در زیارت عاشورا آمده است « من تقرب می جویم به خداوند به وسیله ی محبت شما » و طبیعی است که اگر انسانی محبت کسی را در دل داشته باشد که مورد محبت الهی است دوست دارد که از طریق او به درگاه الهی برود. علاوه بر این که واسطه قرار دادن چنین اشخاصی موجبات بیشتر استجابت دعا و حاجت را فراهم می کند .
. [10] مفاتیح الجنان، دعا توسل دیگر، ص 184.
[11] اقتباس از سؤال 542 (سایت: ۵۹۰) (توسل و ارتباط بدون واسطه با خداوند).
[12] یوسف، 97-98.
[13] مسند احمد، ج 4، ص 138؛ مستدرک حاکم، ج 1، ص 313.
[14] صحیح بخاری، کتاب الجمعه، باب الاستسقاء.
[15] دیوان امام شافعی، جمع آوری از: محمد عبدالرحیم، ص 162؛ الصواعق المحرقه ابن حجر هیثمی مکی، ص 178.
[16] تاریخ بغداد، خطیب، ج 1، ص 120.
[17] البراهین الجلیة فی دفع تشکیکات الوهابیه، سید محمد حسن قزوینی، ص 30.

نقل قول