صفحه 4 از 16 نخستنخست 1234567814 ... آخرینآخرین
نمایش نتایج: از شماره 31 تا 40 , از مجموع 151

موضوع: حدیث تندرستی (بررسی آداب خوردن و آشامیدن در روایات معصومین (علیهم السلام)

1. Top | #31

عنوان کاربر
    مدیر بخش علوم پزشکی
    شماره عضویت
    4618
    نوشته
    18,121
    صلوات
    114
    دلنوشته
    2
    سلامتی آقا امام زمان عجل الله تعالی فرجه شریف
    مورد تشکر
    7,963 در 2,503
    دریافت
    0
    آپلود
    0

5. خوردن غذای بر زمین ریخته شده

امام علی (علیه السلام) فرمود:
    اکل ما یسقط من الخوان یزید فی الرزق.(71)
    خوردن غذایی که از سفره بر زمین می ریزد، روزی را زیاد می کند.
    محمد بن ولید می گوید:
    اکلت بین یدی ابی جعفر الثانی (علیه السلام) حتی اذا فرعت ورفآع الخوان، ذهب الغلام یرفع ما وقع من فتات الطعام، فقال له: ماکن فی الصحرا فدعه ولو فخذ شاه، و ما کان فی البیت فتتبعه و القطه.(72)
    در کنار امام جواد (علیه السلام) غذا می خوردم، تا اینکه از غذا خوردن دست کشیدم و سفره برچیده شد. غلامم رفت تا خرده های غذا را که بر روی زمین ریخته شده بود بردارد، که آن حضرت به او فرمود: آنچه در بیابان افتاده را رها کن، اگر چه ران گوسفندی باشد و آنچه را که در خانه افتاده پیدا کن و بخور.
    به نظر می رسد توصیه به رها کردن و نخوردن آن مقدار از غذا که در بیابان ریخته شده است به خاطر آن است که روزی حیوانات است؛ از این رو، برنداشتن و رها کردن آن بهتر از برداشتن و خوردنش خواهد بود. البته لازم به ذکر است این سفارش، مربوط به زمانی است که باقی گذاشتن آن بر روی زمین، باعث بی احترامی و لگدمال شدن آن توسط رهگذران نشود که در این صورت، کنار گذاشتن آن از محل عبور انسانها، می تواند هر دو جنبه را در خود دارا باشد؛ یعنی هم روزی جانوران حفظ شده، و هم از بی احترامی به نعمتهای الهی جلوگیری شود. اما برداشتن آنچه در داخل خانه ریخته شده، برای جلوگیری از لگدمال شدن در زیر پا و ممانعت از جمع شدن حشرات و مورچه یا جانوران موذی و محافظت از بهداشت خانه توصیه شده و امری ضروری به نظر می رسد.

امضاء

2. آیه های انتظار

آیه های انتظار

لیست موضوعات تصادفی این انجمن

3. Top | #32

عنوان کاربر
    مدیر بخش علوم پزشکی
    شماره عضویت
    4618
    نوشته
    18,121
    صلوات
    114
    دلنوشته
    2
    مورد تشکر
    7,963 در 2,503
    دریافت
    0
    آپلود
    0

آثار خوردن غذاهایی که بر کناره های سفره ریخته شده

از آنجا که در کلام معصومان (علیه السلام) در کنار توصیه فراوان به خوردن غذاهایی که بر کناره های صفره می ریزد، آثار متعددی نیز برای آن ذکر شده است، بدین مناسبت و به تناسب موضوع، چند اثر از مهم ترین آثار آن را یاد آور می شویم.

دوری از فقر و تنگدستی

پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود:
    من اکل مما یسقط من الخوان نفی الفقر و نفی عن ولده الحمق.(73)
    هر کس آنچه را که از کنار سفره بر زمین می ریزد بخورد، فقر و تنگدستی از او و حماقت از فرزندانش دور می شود.

شفای برخی از امراض

امام کاظم (علیه السلام) فرمود:
    شکا رجل الی ابی عبدالله (علیه السلام) مایلقی من وجع الخاصره، فقان: ما یمنعک من اکل مایقع من الخوان.(74)
    مردی به نزد امام صادق (علیه السلام) رفت و از درد کمر گلایه کرد، آن حضرت فرمود: چه چیزی را از خوردن آنچه از کنار سفره به زمین ریخته باز می دارد؟.(75)
    عبدالله ارجانی گفت:
    کنت عبد ابی عبدالله (علیه السلام) وهو یاکل فرایته یتتبع مثل السمسمه من الطعام مایسقط من الخوان، فقلت: جعلت تتبع مثل هذا؟ قال: یا عبدالله هذا رزقک فلاتدعه لغیرک، اما آن فیه شفاء من کل داء.(76)
    نزد امام صادق (علیه السلام) بودم، در حالی که آن حضرت مشغول غذا خوردن بود. سپس دیدم خرده های غذا را که مانند کنجد روی زمین ریخته، جمع می کرد و می خورد. (با تعجب) پرسیدم: فدایت گردم، مانند اینها را برمی دارید؟! حضرت فرمود: ای عبدالله! این روی توست، آن را برای دیگران مگذار، آیا نمی دانی که در خوردن آن، بهبود از هر دردی نهاده شده است؟.
    نیز از آن حضرت روایت شده که:
    کلو ما یسقط من الخوان فانه شفاء من کل داء باذن الله عزوجل لمن اراد آن یستشفی به.(77)
    آنچه را از سفره بر روی زمین می ریزد بخورید؛ زیرا کسی که به قصد شفا این کار را انجام دهد، به اذن خدا موجب می شود از هر دردش بهبود یابد.

امضاء

4. تشكر

5. Top | #33

عنوان کاربر
    مدیر بخش علوم پزشکی
    شماره عضویت
    4618
    نوشته
    18,121
    صلوات
    114
    دلنوشته
    2
    مورد تشکر
    7,963 در 2,503
    دریافت
    0
    آپلود
    0

دریافت حورالعین از خداوند در بهشت

پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) می فرماید:
    الذی یسقط من المائده مهور حور العین.(78)
    آنچه از سفره بر زمین می ریزد، مهریه حورالعین است.(79)

امضاء

6. تشكر

7. Top | #34

عنوان کاربر
    مدیر بخش علوم پزشکی
    شماره عضویت
    4618
    نوشته
    18,121
    صلوات
    114
    دلنوشته
    2
    مورد تشکر
    7,963 در 2,503
    دریافت
    0
    آپلود
    0

6. جارو کردن اطراف سفره

در میان متون دینی سفارش های فراوانی درباره رعایت نظافت و پاکیزگی مشاهده می کنیم که بسیاری از آن سفارش ها را در آداب بر شمرده شده در این کتاب مطالعه کرده و یا خواهیم کرد. از مواردی که به رعایت پاکیزگی توصیه شده است همین ادب، یعنی جارو کردن خانه پس از برچیدن سفره غذاست.
    حشرات به داخل خانه و در نتیجه از بین رفتن تمیزی و نظافت آن می شوند. البته می دانیم که بیشتر حشرات حامل میکروب ها و بیماری های مزمن هستند و با ملاحظه مجموع روایاتی که حاوی توصیه های بهداشتی است پی خواهیم برد که در اغلب روایات کثیفی و میکروب با لفظ شیطان تعبیر شده است. در روایت نیز با رعایت حضور شیطان در خانه و بهرمند شدن از غذا به جارو کردن زیر سفره غذا توصیه شده است از کثیفی و میکروب یا موجوداتی که حامل کثافت و میکروبند به شیطان تعبیر شده است.
    رسول گرامی اسلام فرمود:
    اذا رفعتم المائده فاکنسوا ماتحتها فان الشیاطین یلقطون ماتحتها فلا تجعلوا لهم نصیبا فی طعامکم.(80)
    هنگامی که سفره را برچیدید، زیر آن را جارو کنید؛ زیرا شیطان آنچه را زیر سفره، ریخته شده را بر می دارند. پس (با برداشتن آن) از غذای خود برای آنها هیچ بهره ای نگذارید.

امضاء

8. تشكر

9. Top | #35

عنوان کاربر
    مدیر بخش علوم پزشکی
    شماره عضویت
    4618
    نوشته
    18,121
    صلوات
    114
    دلنوشته
    2
    مورد تشکر
    7,963 در 2,503
    دریافت
    0
    آپلود
    0

7. خلال کردن دندان

یکی از مهم ترین توصیه های بهداشتی پس از غذا خلال کردن دندان هاست. این کار پسندیده، علاوه بر تامین بهداشت و پاکیزگی دهان، مانع متصاعد شدن بوی بد از آن می شود. چیزی که گذشته از اذیت هم نوعان، باعث آذار فرشتگان الهی می شود. از این رو در روایات بر مراقبت از آن تاکید بسیار شده.
    پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در این خصوص به علی (علیه السلام) می فرماید:
    یا علی همانا ملائکه از بوی دهانی که پس از غذا خلال نشده است اذیت می شوند.
    و یا در حدیث دیگری می فرماید:
    رحم الله المتخللین، قیل یا رسول الله و ما المتخللون؟ قال: یتخللون من الطعام. فانه اذا بقی فی الفم تغیر فاذی الملک ریحه.(81)
    خدا آنهایی را که خلال می کنند رحمت می کنند رحمت کند. گفته شد: ای پیامبر خدا خلال کنندگان کیانند؟ فرمود: آنان که پس از غذا خلال می کنند. اگر چیزی از غذا در دهان بافی بماند تغییر می کند و فرشته از بوی بد آن اذیت می شود.
    البته خلال کردن دندان ها هم دارای فوایدی است و هم آدابی دارد. دو روایت ذیل به فواید و آداب دهان اشاره کرده است:
    پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) می فرماید:
    تخللوا علی اثر الطعام فانه صحه للناب و النواجد و یجلب علی العبد الرزق.(82)
    آثار غذا را با خلال دندان پاک کنید؛ زیرا این کار، موجب سلامت دندانهای نیشاست و روزی را زیاد می کند.
    اسحاق بن جریر می گوید:
    اسالت ابا عبدالله علیه السلام عن اللحم الذی یکون فی الاسنان، فقال: اما ماکان فی مقدم الفم فلکه، و ما کان فی الاضراس فاطرحه.(83)
    از امام صادق (علیه السلام) در مورد گوشتی که در میان دندان می ماند سوال کردم: فرمود: آنچه را در میان دندانهای پیشین می ماند بخود، اما آنچه را در میان دندانهای آسیاب می ماند دور بریز.

امضاء

10. تشكر

11. Top | #36

عنوان کاربر
    مدیر بخش علوم پزشکی
    شماره عضویت
    4618
    نوشته
    18,121
    صلوات
    114
    دلنوشته
    2
    مورد تشکر
    7,963 در 2,503
    دریافت
    0
    آپلود
    0

8. شستشوی دستها

امام علی (علیه السلام) می فرماید:
    بکه الطعام الوضوء قبله و بعده و الشیطان مولع بالغمر و اذا اوی احدکم الی فراشه فلیغسل یدیه من ریح الغمر.(84)
    برکت غذا در شستن دستها قبل و بعد از خوردن غذا است. شیطان به چربی بسیار علاقه دارد. پس هرگاه کسی از شما خواست که به رختخواب خود برود، حتما دستهایش را از بوی چربی بشوید.

امضاء

12. تشكر

13. Top | #37

عنوان کاربر
    مدیر بخش علوم پزشکی
    شماره عضویت
    4618
    نوشته
    18,121
    صلوات
    114
    دلنوشته
    2
    مورد تشکر
    7,963 در 2,503
    دریافت
    0
    آپلود
    0

9. مسح صورت با رطوبت دست

مفضل می گوید:
    دخلت علی الی عبدالله (علیه السلام) فشکوت الیه الرمد فقال لی: او ترید الطریف؟ ثم قال لی: اذا غسلت یدک بعد الطعام فامسح حاجبیک، و قل ثلاث مرات: الحمدلله المحسن المجمل المنعم المفضل. قال: ففعلت ذلک فما رمدت عینی بعد ذلک و الحمدلله رب العالمین.(85)
    به خدمت امام صادق (علیه السلام) رسیدم و از درد چشم شکوه کردم. آن حضرت فرمود: آیا می خواهی طرفه مطلبی به تو بیاموزم؟ سپس به من فرمود: وقتی بهد از غذا دستهایت را شستی، بر ابروان خود دست بکش و سه بار بگو: الحمدلله المحسن المجمل المنعم المفضل. مفضل می گوید: من این کار را انجام دادم و شکر خدا پس از آن؛ هرگز بر چشمانم دردی عارض نشد.
    نیز از آن حضرت روایت شده که:
    مسح الوجه بعد الوضوء یهذب بالکلف و یزید فی الرزق.(86)
    دست کشیدن بر صورت، بعد از شستن دستها، لکهای صورت را از بین می برد و روزی را زیاد می کند.
    برقی به نقل از کسی برای او گفته است، به نقل از کسی که امام جواد (علیه السلام) را پس از ورود به مدینه دیده نقل می کند:
    تغدی معه جماعه فلما غسل یدیه من الغمر مسح بهما واسه ووجهه قبل آن یمسحها بالمندیل و قال: اللهم اجعلنی ممن لایرهق وجهه قتر و لا ذله.(87)
    عده ای با آن حضرت غذا خوردند و ایشان بعد از غذا، دستهای خود را از چربی غذا شست و سپس قبل از آنکه خشک کند بر سر و صورت خود کشید و فرمود: خداوندا! مرا از کسانی که خواری و مشقت و سختی صورتشان را تباه نساخته، قرار ده.

امضاء

14. تشكر

15. Top | #38

عنوان کاربر
    مدیر بخش علوم پزشکی
    شماره عضویت
    4618
    نوشته
    18,121
    صلوات
    114
    دلنوشته
    2
    مورد تشکر
    7,963 در 2,503
    دریافت
    0
    آپلود
    0

10. دراز کشیدن بر پشت

امام رضا (علیه السلام) فرمود:
    اذا اکلت (شیئا) فاستلق علی قفاک وضع رجلک الیمنی علی الیسری.(88)
    هرگاه چیزی خوردی، بر پشت دراز بکش و پای راست را روی پای چپ بگذار.
    احمدبن محمد بن ابی نصر از شخصی نقل می کند که گفت:؛ رایت ابالحسن الرضا (علیه السلام) اذا تغدی استلقی علی قفاه و القی رجله الیمنی علی الیسری.(89)
    امام رضا (علیه السلام) را دیدم که وقتی غذا می خورد، بر پشت دراز می کشید و پای خود را روی پای چپ می گذاشت.(90)

امضاء

16. تشكر

17. Top | #39

عنوان کاربر
    مدیر بخش علوم پزشکی
    شماره عضویت
    4618
    نوشته
    18,121
    صلوات
    114
    دلنوشته
    2
    مورد تشکر
    7,963 در 2,503
    دریافت
    0
    آپلود
    0

11. شستشوی ظرفها

در مجموعه آدابی که برای خوردن در کلمات معصومین (علیهم السلام) آمده است، به نظافت و پاکیزگی خانه نیز اهمیت داده شده است. جارو کردن خانه پس از خوردن غذا و شستن ظرفهای غذا از جمله کارهایی است که در این قسم از آداب می گنجد.
    امام صادق فرمود:
    غسل الاناء و کسح الفناء مجلبه للرزق.(91)
    شستن ظرفها و جارو کردن اطراف خانه، روزی را زیاد می کند.

امضاء

18. تشكر

19. Top | #40

عنوان کاربر
    مدیر بخش علوم پزشکی
    شماره عضویت
    4618
    نوشته
    18,121
    صلوات
    114
    دلنوشته
    2
    مورد تشکر
    7,963 در 2,503
    دریافت
    0
    آپلود
    0

د - آداب کلی غذا خوردن

پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) به علی (علیه السلام) فرمود:
    یا علی اثنا عشره خصله ینبغی للرجل المسلم آن یتعلمها علی المائده، اربع منها فرضیه، و اربع منها سنه، واربع منها ادب. فاما الفرضیه: فالمعرفه بما یا کل و التسمیه الشکر و الرضا، و اما السنه: فالجلوس علی الرجل الیسری، والاکل بثلاث اصابع و آن یا کل مما یلیه و مص الاصابع، و اما الادب: فتصغیر اللقمه و المضع الشدید و قله النظر فی وجوه الناس و غسل الیدین.(92)
    ای علی! شایسته است که انسان مسلمان دوازده عادت را هنگام غذا خوردن بیاموزد (و به آن عمل کند)، چهار تای آن لازم، چهار تای آن مستحب، و چهار ویژگی آخر از آداب است. اما آنچه لازم است: از آنچه می خورد آگاه باشد (بداند که حلال است و پاکیزه)، بسم الله بگوید: شکر خدا را به آورد و (به روزی خود) راضی باشد. اما آنچه سنت است این که: نشستن روی پای چپ (و پای راست را ستون کند)، خوردن با سه انگشت، خوردن از غذای مقابل خود و لیسیدن انگشتان. اما آداب چنین است: کوچک برداشتن لقمه، خوب جویدن غذا، کم نگاه کردن به صورت دیگران، و شستن دستها (پس از غذا).
    نیز آن حضرت فرمود:
    الطعام اذا جمع اربع خصال فقد تم: اذا کان من حلال، و کثرت الایدی، و سمی فی اوله، و حمدالله عزوجل فی آخره.(93)
    اگر غذا چهار ویژگی را گرد آورد، آن غذا کامل است: این که از حلال تهیه شده باشد، دستهای زیادی بر آن وارد شود (و دسته جمعی خورده شود)، در آغاز آن بسم الله گفته شود و در پایان آن خداوند عزوجل ستایش شود.
    امام علی (علیه السلام) فرمود:
    من اراد آن لا طعام فلا یاکل حتی یجوع و تتقی المعده، فاذا اکل فلیسم الله، و لیحسن المضغ ولیمسک عن الطعام وهو یشتهیه و یحتاج الیه.(94)
    هر کس می خواهد غذا آسیبی به او وارد نسازد، نخورد مگر هنگام خالی و پاک شدن معده و احساس گرسنگی، و چون غذا خورد، بسم الله بگوید و غذا را خوب بجود، و در حالی که هنوز اشتها دارد و کاملا سیر نشده، دست از غذا بکشد.
    نیز از آن حضرت است که فرمود:
    من اکل الطعام علی النفاء، واجاد الطعام، و ترک الطعام وهو یشتهیه ولم یحبس الغائط اذا اتاه لم یمرض الا مرض الموت.(95)
    هر کس آنگاه که گرسنه شد غذا را بخورد و آن را خوب بجود و در حالی که هنوز میل به غذا دارد، دست از آن بکشد و مدفوع خود را نگه ندارد، به هیچ مرضی جز مرگ دچار نمی شود.

امضاء

20. تشكر

صفحه 4 از 16 نخستنخست 1234567814 ... آخرینآخرین

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

کلمات کلیدی این موضوع