آيا مىتواند همه اين اقوال، مورد نظر روايت سبعة احرف باشد؟ آيا جمع اين اقوال امكان دارد؟ آيا تضاد و تناقض در بين اين اقوال چگونه قابل توجيه است؟ بهاختصار مىتوان با مطالعه مجدّد در تمامى روايات سبعة احرف، محورهاى مختلف ذيل را در معناى روايت مشاهده نمود:
َّ 1 . هفت بطن و معنا در قرآن؛
2 . هفت قرائت (لهجهها و لغات)؛
3 . جواز تبديل كلمات به يكديگر؛
4 . ابواب سبعه.
1 . هفت بطن و معنا در قرآن
موضوع برخى از احاديث سبعة احرف، بطن و معناى آيات قرآن است؛ بدينمعنا كه قرآن از هفت معنا و بطن برخوردار است. به مواردى از آنها اشاره مىشود:
الف) عن عبداللَّه بن مسعود، قال: قال رسولاللَّه(ص): أنزلَ القرآنُ على سبعةِ أحرفٍ لكلِّ حرفٍ منها ظهرٌ و بطنٌ و لِكُلّ حرفٍ حدٌّ و لكلِّ حدٍّ مطلعٌ؛(58)
... پيامبر(ص) فرمود: قرآن بر هفت حرف، نازل شده است. براى هر حرفى ازآنها ظاهرى است و باطنى و براى هر حرفى حدى و هر حدى را مطلعىاست.
ب) عن أبيهريرة: إن رسولاللَّه(ص) قال: أنزل القرآنُ على سبعةِ أحرفٍ، فالمِراءُ فِى القرآنِ كفرٌ ثلاثَ مرّاتٍ. فماعرفتم به منه فاعمَلوا به، فما جهلتُم منه فرُدُّوه إلى عالِمِه؛(59)
پيامبر(ص) فرمود: قرآن بر هفت حرف نازل شده است و سه مرتبه فرمودند، ترديد در آن كفر است. هر آنچه از آن را دانستيد بر آن عمل نماييد و بر هر مقدار از معناى آن آگاه نشديد، از عالمش بپرسيد.
ج) عن بسر بن سعيد، أن أبا جهيم الأنصارى أخبره: أن رجلين اختلفا فى آية من القرآن، فقال: هذا تلقيتها مِن رسولاللَّه(ص) و قال الآخر: تلقيتها من رسولاللَّه(ص). فسَألا رسولاللَّه(ص) عنها، فقال رسولُاللَّه(ص): إن القرآنَ أنزلَ على سبعةِ أحرُفٍ فلاتُمارُوا فِى القرآنِ، فإنّ المِراءَ فيه كفرٌ؛(60)
دو نفر در آيهاى از آيات قرآن، اختلاف نمودند و هر كدام مىگفت من از پيامبر چنين دريافت نمودهام. هر دو نزد پيامبر(ص) رفتند و از حضرت در مورد اختلافى كه داشتند، سؤال نمودند. پيامبر(ص) فرمود: قرآن بر هفتحرف نازل شده است. لذا در مورد قرآن با يكديگر جدال ننماييد؛ زيرا مِراء در قرآن كفر است.
روايات مذكور و مشابه آن دلالت دارد بر اين كه حديث سبعة احرف مربوط به معنا و محتواى قرآن است، نه الفاظ آن. بعيد نيست كه سخن پيامبر نخست به همين شكل بوده است و اگر چنين است، چطور با درخواست پيامبر(ص) مبنى بر تسهيل و توسعه بر امت خويش در الفاظ، سازگارى دارد؟زيرا در برخى از روايات بر تسهيل در الفاظ، تصريح شده است.