اوضاع جامعه در عصر سایر ائمه علیهم السلام هم بهتر و برتر از این نبود، بلکه شرایط وخیم تر و اندوهبارتر هم بود.(1) چون دشمنان و مخالفان اسلام هم، به کمک خلفای عباسی بدعتهای زیادی در دین مبین اسلام ایجاد کردند و اندیشه ها و عقاید مذهبی مردم را متزلزل ساخته بودند و این تزلزل اعتقادات اسلامی در زمان امام هادی علیه السلام شدیدتر هم بود، حتّی عدّه ای از معاندان با نقاب دین داری در میان صفوف مسلمانان نفوذ کردند و به گمراه ساختن مردمی که قدرت تمیز حقّ از باطل را نداشتند، پرداختند و آتش فتنه های ویرانگری را برافروختند.(2)
در این میان خصوصاً دولت عباسی با تمام اختناق و کنترلی که برقرار ساخته بود، چون خود را متزلزل و ناپایدار می دید، از نهضت ها سخت بیمناک بود و کوشش می کرد هر موقع کوچکترین شبحی از نهضت علویان مشاهده شود، آنان را بی رحمانه سرکوب و تارمار کند و به همین دلیل هم بود که شیوه ی علویان در این مقطع زمانی، این بود که از کسی نامی نبرند و مردم را فقط به رهبری «شخص
________________________________________
1- .برگرفته ازامام هادی علیه السلام و نهضتعلویان قسمت«تحلیل عکسالعمل امام درمقابل تقاضایخلیفه» ص 239 و 240.
2- .زندگانی امامهادی علیه السلام قسمت «حیاتدینی» و«بدعتها وگمراهیها» ص 373 و381. همچنین برایکسب اطلاع درمورد چگونگیفعالیت وبرخورد امام علیه السلام دراین زمینه، می توانبه کتاب سیرهپیشوایانقسمت «امامهادی ومکتبهایکلامی» ص 601 تا 610 وکتاب زندگانیامام علیالهادی علیه السلام ص 108 تا 156 وکتاب «حیاتفکری و سیاسیامامان شیعه علیهم السلام» ص 516 تا 528مراجعه نمود.
ص: 82
برگزیده ای از آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم» دعوت کنند، زیرا سران این نهضت ها می دیدند که امامان معصوم آنان، در قلب پادگان نظامی سامراء تحت مراقبت و مواظبت می باشند و دعوت به شخص معین، مایه ی قطع رشته ی حیات او می گردد.(1) امّا با این وجود ائمه شیعه در این دوره ها، در دوران جوانی به شهادت می رسیدند.



نقل قول
