7. مفهوم دیگر بوسیدن
بزرگتری که کودکی را میبوسد بدین وسیله به او اظهار علاقه میکند و به کودک احساس آرامش، امید و شادمانی دست میدهد. با بوسه دیگران درمییابد که هستند کسانی که به وی علاقهمندند و خواهان اظهار محبت به اویند.
این عمل نوعی اظهار علاقه غیر زبانی است. در جایی که زبان به هر علت از اظهار علاقه باز میایستد، لب این نقش را ایفا میکند. شاید یکی از علتهایی که کودکان بیش از بزرگسالان از بوسه لذت میبرند، به همین سبب است که آنان را ـ به ویژه در سنین طفولیت ـ نمیتوان چندان با اظهار علاقههای زبانی خشنود ساخت و علایق خود را به ایشان ثابت کرد و بدین وسیله بدانها آرامش و امید بخشید.
آنان با بوسه والدین به علاقه ایشان به خود پی میبرند و چون خود را مورد علاقه کسی میبینند آرام میگیرند، پرخاش نمیکنند، فریاد نمیزنند و با دروغ و شیطنت نمیکوشند سبب جلب توجه والدین را فراهم آورند. آنها از این بوسهها اطمینان مییابند که محبوب پدر ومادرند و آنان از وجود ایشان ناخرسند نیستند. این اظهار علاقه وقتی در حضور دیگران باشد تأثیرگذارتر است.
افزون بر این همه، بوسه برای کودکان معنای حیات دارد، در سنین طفولیت بیش از حس بویایی، بینایی و شنوایی، حسّ چشایی و لامسه او فعالیت میکند و مفهوم بودن خود را با این دو حس درک میکند. بوسهها برای کودک مفهومی بسیار لطیفتر و عمیقتر از آن دارد که ما میپنداریم. هر بوسه برای او مفهوم و اثری ویژه و تازه دارد و تکرار آن برایش تکراری نیست. به همین میزان که بزرگسالان از بوسه بیش از اندازه دلتنگ میشوند، خردسالان ـ به ویژه نوزادانـ از آن خشنود میگردند.
حال شاید تعجبانگیز باشد اگر بشنویم که رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوس م در این باره فرموده است: کسی که فرزند خود را ببوسد خداوند برای او یک حسنه [در قبال هر بوسه [مینویسد.29 بر پایه همین رهنمود است که امام صادق علیهالسلام میفرماید: فرزندان خود را بسیار ببوسید. زیرا به خاطر هر بار بوسیدن، خداوند درجهای به شما عنایت خواهد کرد.30
ابن عباس میگوید: من نزد پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوس م بودم. بر زانوی چپ خود، فرزندش ابراهیم قرار داشت و بر زانوی راست، حسین علیهالسلام . آن حضرت هر دم گاه ابراهیم را میبوسید، گاه حسین را.31 نیز در روایت میخوانیم: آن حضرت دخترش فاطمه علیهاالسلام را خیلی زیاد میبوسید.32 شبها پیش از خوابیدن، او را میبوسید و صورت خود را بر سینه دخترش مینهاد و برای او دعا میکرد.33
نیز مینویسند: روزی مردی نزد پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآلهوس م آمد و گفت: من ده فرزند دارم که تاکنون هیچ یک از ایشان را نبوسیدهام. [بر طبق روایتی دیگر گفت: تاکنون هیچ کودکی را نبوسیدهام [همین که او از نزد رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوس م دور شد، آن حضرت فرمود: این مرد از نظر من از دوزخیان است.34

نقل قول