چرا از اول غیبت كامل واقع نشد؟
دكتر: غیبت صغری چه فائدهای داشت؟ اگر بنا بود اما زمان غائب شود چرا از همان زمان وفات امام حسن عسگری(ع) غیبت و انتطاع كامل شروع نشد؟.
جواب: غائب شدن اما و رهبر جمعیت، آنهم زمانی طولانی امری است بس غریب و غیر مأنوس و باور كردنش برای مردم دشوار است از این جهت، پیغمبر و ائمه اطهار علیهم السلام تصمیم گرفتند كه: كم كم مردم را با این موضوع آشنا سازند و افكار را برای پذیرش آن آماده نمایند لذا گاه و بیگاه از غیبتش خبر داده گرفتاریهای مردم آن عصر و انكار و سرزنش منكرین و ثواب ثبات قدم و انتظار فرج را گوشزد می نمودند گاهی هم با رفتارشان عملا شبیه غیبت را فراهم میساختند. مسعودی: در اثبات الوصیه نوشته است: امام هادی (ع) با مردم كم معاشرت میكرده جز با خواص اصحاب با كسی تماس نمیگرفت وقتی امام حسن عسگری بجایش نشست در اكثر اوقات از پشت پرده با مردم سخن میگفت تا شیعیان برای پذیرش غیبت اما دوازدهم مهیا و مانوس گردند[6]. اگر بعد از رحلت امام حسن عسگری (ع) غیبت كامل شروع میشد شاید وجود مقدس امام زمان مورد غفلت واقع شده كم كم فراموش می گشت، از این جهت، ابتداء غیبت صغری شروع شد تا شیعیان در آن ایام، بوسیله نواب با امام خود تماس گرفته علائم و كراماتی را مشاهده نمایند و ایمانشان كامل گردد. امام هنگامیكه افكار مساعد گشت و آمادگی بیشتری پیدا شد غیبت كبری شروع گردید.
آیا غیبت كبری حدی دارد؟
سوال: آیا برای غیبت كبری حدی تعیین شده است؟
جواب: حدی معین نشده لیكن احادیث دلالت میكنند كه: مدتش بقدری طولانی میشود كه گروهی بشك میافتند. از باب نمونه: امیرالمومنین (ع) دربارهی حضرت قائم فرمود: غیبتش بقدری طولانی می شود كه شخص جاهل میگوید: خدا به اهل بیت پیغمبر احتیاجی ندارد[7]. حضرت سجاد (ع) فرمود: یكی از خصائص نوح در قائم وقوع خواهد یافت و آن طولعمرش می باشد[8].
[1] _ در سوره مائده آیه 1 می گوید: ی ایها الذین آمنوا اوفوا بالعقود. و در سوره اسراء آیه 34 میگوید: و اوفوا بالعهد ان العهد كان مسئولا. و در سوره مومنون آیه 8 می گوید: و الذین هم لاماناتهم و عهدهم راعون
[2] _ بحارالانوار ج 52 ص 96.
[3] _ عن جعفر الصادق عن ابیه عن جده علی بن الحسین علیه السلام قال: نحن ائمه المسلمین و حجج الله علی العالمین و سادات المومنین وقاده الغر المحجلین و موالی المسلمین و نحن امان لاهل الارض كما ان النجوم امان لاهل السماء و بنایمسك السماء ان تقع علی الارض الاباذنه و بناینزل الغیث و تنشر الرحمه و تخرج بركات الارض و لولا ما علی الارض منالساخت باهلها.
ثم قال: ولم تخل منذ خلق الله آدم من حجه الله فیها، اما ظاهر مشهور او غائب مستور، ولاتخلو الارض الی ان تقوم الساعه من حجه ولو لاذلك لم یعبدالله.
قال سلیمان: فقلت لجعفر الصادق علیه السلام كیف ینتفع الناس بالحجه الغائب المستور؟ قال: كما ینتفعون بالشمس اذاستر هاسحاب. ینا بیع الموده ج 2 ص 217.
[4] _ اسحاق بن عمار قال: سمعت ابا عبدالله علیه السلام یقول: للقائم غیبتان؛ احدیهما طویله و الاخری قصیره، فالاولی یعلم بمكانه فیها خاصه من شیعته، و اما الاخری فلا یعلم بمكانه فیها الاخلاصه موالیه فیدینه – اثبات الهداه ج 7 ص 69. و بحارلانوار ج 52 ص 155.
[5] _ بحارالانوار ج 52 ص 153
[6] _ اثبات الوصیه ص 206.
[7] _ اثبات الهداه ج 6 ص 393.
[8] _ قال علی بن الحسین علیه السلام فی القائم سنه من نوح و هو طول العمر – بحار ج 51 ص 217 - .
پایگاه استاد حسین انصاریان