96 - ميانه روى در زندگى
پيامبر اعظم (صلى الله عليه و آله ) همگان را به ميانه روى و اعتدال فرا مى خواند: ((بر شما باد ميانه روى ، بر شما باد ميانه روى ، بر شما باد ميانه روى (773).)) عايشه مى گويد: پيامبر نزد من آمد و زنى از قبيله بنى اسد با من بود. حضرت پرسيد: او كيست ؟ گفتم : فلانى است كه شب ها (به خاطر عبادت ) نمى خوابد. حضرت فرمود: بس كن . به اندازه توانتان كار كنيد. محبوب ترين (كارها) نزد خداوند آن است كه كننده آن بر آن عمل مداومت داشته باشد. (نه اينكه بسيار انجام دهد و خود را خسته كند(774)).
پيامبر اكرم (صلى الله عليه و آله ) به يكى از ياران خود فرمود:
اى ابادرداء! پيكرت بر تو حقى دارند. پس گاهى روز (مستحبى ) بگير و گاهى روزه (مستحبى ) نگير. نماز بخوان و بخواب . حق هر كسى را به او بده (775). چه نيك است ميانه روى در عبادت (776).
رسول الله (صلى الله عليه و آله ) حفظ توازن را در امور معاش و معاد و نيازهاى روح و بدن لازم مى ديد و اجازه نمى داد كسى راه افراط و تفريط بپيمايد. ايشان ، رهبانيت و غوطه ور شدن در شهوت هاى حيوانى را به يك نسبت محكوم مى ساخت و حد وسط اين دو را با گفتار و رفتار خود نشان مى داد. همچنين آنها را كه همه وقت خود را در نماز و روزه صرف مى كردند و به كارهاى زندگى بى اعتنا بودند، از انحراف باز مى داشت . پس مى فرمود: ((بدن شما و زن و فرزند و يارانتان همگى حقوقى بر شما دارند و بايد آنها را رعايت كنيد(777).)) در يكى از سفرها، بعضى از اصحاب به دليل كج فهمى ، روزه گرفته و از شدت گرما، هر يك به گوشه اى افتاده و از حال رفته بودند. ديگران نيز در نصب چادرها و سيراب كردن چارپايان و خدمات ديگر مى كوشيدند. ايشان فرمود: ((همه ثواب متعلق به كسانى است كه اين كارها را انجام مى دهند(778).)) حضرت على (عليه السلام) درباره سيره پيامبر اعظم (صلى الله عليه و آله ) مى فرمايد: ((سيرته القصد؛ سيره آن حضرت ، ميانه روى بود(779).))
از رسول اكرم (صلى الله عليه و آله ) نقل است :
البسوا و كلوا و اشربوا فى انصاف البطون ؛ فانه جزء من النبوه (780).
بپوشيد و بخوريد و بياشاميد، ولى با ميانه روى . ميانه روى ، از ويژگى هاى نبوت است .
نيز مى فرمايد:
لا تميتوا القلوب بكثره الطعام و الشراب ، فان القلب يموت كالزرع اذا كثر عليه الماء(781).
با زياده روى در خوردن و آشاميدن ، قلب ها را نميرانيد. همانا قلب مى ميرد، همانند زراعت كه بر اثر آب فراوان مى ميرد.

نقل قول