هیچ حکومتی بدون دخالت و رضایت مردم محقق نخواهد شد
ازغدی افزود: وقتی زمان معصوم تحمیلی نیست زمان غیر معصوم هم تحمیلی نیست. این به معنای لیبرال دموکراسی بودن نیست . معنیش این نیست که هرکسی را ملت خواست سرکار آمد خواه واجد شرایط باشد یا نباشد حکومتش مشروع است . نخیر حکومت باطل است. رضایت مردم کافی نیست. رضایت خدا برای مشروعیت کافی است اما برای اعمال حاکمیت و بالفعل شدن حق حاکمیت کافی نیست. این مبنای بهشتی بوده که امام هم قبول داشته است. و مبنای قانون اساسی شده است.
وی خاطر نشان کرد : حق تعیین سرنوشت با مردم است و لی ویژگی های حاکم هم مشخص شده است. وقتی فرد واجد الشرایط را تشخیص دادید وظیفه شما بیعت و اطاعت است. در عین حال نظارت هم لازم است.بعضی ها فکر کردند اصل ولایت فقیه با اصل حق حاکمیت سرنوشت منافات دارد، اشتباه کردند . این اصل در طول ولایت فقیه است. چون اعمال ولایت بوسیله مردم اتفاق می افتد این جا جمهوریت معنا پیدا می کند .
شهید بهشتی در رابطه با این مسئله که آیا نظام ما مورد پذیرش مردم است یا نه می گوید: هیچ حکومتی بدون دخالت و رضایت مردم محقق نخواهد شد حتی اگر مشروع باشد. حتی اگر بر حق باشد. و این منافاتی با اصل پنجم ولایت فقیه ندارد. آن جا ما مقید کردیم که مقام ولایت و امامت متعلق به فقیه جامع الشرایط است. یعنی ملت غیر فقیه را نمی توانند بر خود حاکم کنند اما این که کدام فقیه حاکم باشد اهمیت دارد . واین انتخاب مردم است از طریق خبرگان فقیه شناس اتنخاب می کنند. در آن جا بر حق مردم در تعیین رهبر صحه گذاشتیم اصل پنجم ولایت فقیه هم فارغ از نقش مردم نبود. بحث شورا ها مطرح شد .و تا ان دنبالش نباشد تمامت و شانیت ندارد.
بهشتی در این باره می گوید: کسی نمی تواند تحت عنوان فقیه عادل، باتقوا و عادل به زمان ، شجاع مدیر و مدبر خود را به مردم تحمیل کند .
مردم هستند که باید صفات شرعی و قانونی را تشخیص بدهند . اما از طرف دیگر مردم هم نمی توانند بجز فقیه شجاع،عادل و آگاه به زمان، مدیر ومدبر را به رهبری انتخاب کنند.
زمان تغییر قانون اساسی نظر امام را پرسیدند که قانون گفته رهبری مرجع تقلید باشد. یعنی قبل رهبری رساله داشته باشد. امام فرمودند: که من از اول هم با این شرط موافق نبودم . خبرگان رای دادند. من هم موافقت کردم .من مرجعیت بالفعل قبل رهبری را لازم نمی دانم . اجتهاد همراه مدیریت کافی است. ولایت ولی فقیه منتخب مردم را امام مطرح کرد. الان هم یک عده اعتقاد دارند تنها انتخاب مردم باشد. یک عده هم می گویند فقط فقیه باشد و مردم در انتخاب آن نقشی نداشته باشند.