ابوطالب آشکارا چنین گفته است:
یا شاهد الله علی فاشهد أنّی علی دین النبی أحمد من شکّ فی الدین فإنّی مهتدی (1) 1- خدایا! شاهد باش که من بر دین پیامبرت احمد میباشم.
2- هر که آیین مرا نمیداند، آگاه باشد که من [با دین او] هدایت یافتهام.
او از این دست، اشعار متعددی دارد که بیانگر جایگاه والایش در ایمان و حمایت همه جانبهاش از پیامبر اسلام (ص) است.
مادر بزرگ مادری حضرت زینب: فاطمه بنت اسد بن عبد مناف ابن هاشم، همسر ابوطالب، عموی پیامبر اسلام (ص) است
این زن، اولین زنی است که از بنیهاشم بود و هاشمی به دنیا آورد.
از اولین کسانی بود که اسلام آورد و دینداریاش نیکو بود. در دم مرگ وصایای خود را به پیامبر نمود. پیامبر نیز ضمن قبول وصیتش، او را با پیراهن خود کفن کرد و بر پیکرش نماز خواند، وارد قبرش شد و در قبر خوابید. یکی از اصحاب از حضرت پرسید: ندیده بودیم در حقّ کسی چنین کاری کنید؟ پیامبر (ص) فرمود:
«إنه لم یکن أحدٌ بعدَ أبیطالب (ع) أبرَّ بی مِنها، إنما ألبَسْتُها قمیصی لتکسی مِن حُللِ الجنه، واضْطَجَعْتُ معها فی قبرِها لیَهونَ علیها»؛ (1) «پس از ابوطالب هیچ کس برای من نیکوکارتر از او نبود. پیراهنم را کفنش کردم تا از لباسهای بهشتی بپوشد و در قبرش خوابیدم تا در قبر آرام گیرد و [احوالات پس از مرگ] بر وی سهل شود.»
مواردی که گذشت، نسب (دودمان) حضرت زینب کبری (علیها السلام) است؛ اما از حیث حسب (افتخارات) دارای فضیلتهایی است که با اصل و نسب او برابری میکند. به فرموده خداوند متعال:
ذُرِّیَّةً بَعْضُهَا مِن بَعْضٍ وَاللّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ؛ (2) «فرزندانی هستند برخی از نسل برخی دیگر، و خدا (به اقوال و احوال همه) شنوا و داناست.»
او در سال ششم هجری متولد شده است. (1) سالی کهصلح حدیبیه اتفاق افتاد و در راه بازگشتِ پیامبر (ص) به سوی مدینه، سوره فتح بر حضرتش نازل گردید.
همچون مادرش از زنان بنیهاشم است و دارای حکمت و عصمت!
کسی در اخلاق گرامیتر از او و در فطرت باشرافتتر از او، در خلقت پاکتر از او، و در ذات خالصتر از او نیست مگر پدر بزرگش و پدر و مادرش!
هیچ گاه درخشم، خود را با تندخویی خوار نکرد و هنگام غضب، کاری نکرد که از قدر و ارجش کاسته شود و هیچ اتفاقی،صبر و بردباری او را نربود. در تیزبینی و تیزفهمی، پاکی نفس، لطافت حس، قدرت باطنی و ثبات اندیشه، نشانهای از نشانههای خداوند بود.
در عالیترین درجات شجاعت و عزت نفس و اقتدار بود. در اثبات این مدعا، ذکر عملکرد او در مقابل عبیدالله بن زیاد کافی است.
تمامی موضعگیریهای عقیله خاندان وحی و نبوت،صبر و گذشت او را به نمایش میگذارد. مصیبتهایی که با درگذشت پیامبر اسلام (ص) آغاز میشود و پس از آن پیدرپی بر خاندان آن حضرت نازل میشود. از جمله آنها، وفات حضرت زهرا (علیها السلام) است که تیری در چشم و خاری در گلوی اهل بیت (علیها السلام) بود. همچنین شهادت امام علی (ع) در
حالی که پیکرش آغشته به خون سر مقدسش بود و شهادت امام حسن (ع) در اثر مسمومیت، که در مقابل حضرت زینب کبری (علیها السلام) لختههای خون داخل طشت ریخته شد و ستمگران اجازه ندادند که در کنار جدش به خاک سپرده شود در حالی که یکی از دو نوه و نورچشم حضرت و یکی از دو گل بهشتی او و یکی از دو سرور جوانان اهل بهشت بود. (1)