صفحه 4 از 20 نخستنخست 1234567814 ... آخرینآخرین
نمایش نتایج: از شماره 31 تا 40 , از مجموع 197

موضوع: تاریخ فلسفه

1. Top | #31

عنوان کاربر
    مدیر ارشد انجمن
    شماره عضویت
    796
    نوشته
    19,207
    مورد تشکر
    5,951 در 2,419
    وبلاگ
    85
    دریافت
    0
    آپلود
    0

و - با فلسفه و تفکّر عقلی، نفس انسان کامل می شود و متخلّق به اخلاق خدا می گردد و زندگی او از زندگی حیوانی جدا می گردد. می تواند با روح، زنده و با نشاط باشد. می تواند خوشبین، رؤوف و مهربان و... باشد.(39)
    «صدرالمتألهین» می گوید: «فرموده پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله وسلم: «تَخَلَّقُوا بِاَخْلاقِ اللَّه»، و استدعای ابراهیم خلیل علیه السلام که گفت:«وَاَلْحِقْنی بِالصّالِحین»، و «عَمِلُوا الصّالِحاتِ» در قرآن کریم، همه مبیّن همین ثمره عملی فلسفه وحکمت است(40).
    یکی از نقشهای فلسفه، می تواند تعیین پایه و اساس روابط افراد، معیارهای اخلاقی و ارزشی، چگونگی زندگی اجتماعی و... باشد.
    تفکری که فلسفه از جهان و انسان به معلم می دهد، در تعلیم و تربیت او برای دانش آموزان، تأثیر دارد؛ مثلاً اگر در فلسفه، «رئالیستی» فکر کند، در تعلیم و تربیت، توجه به امور عملی و عینی را اهمیت می دهد. و اگر «ایده آلیستی» فکر کند، توجه به تصورات ذهنی را ضروری می داند. اصولاً تعلیمات مدرسه و بررسی تئوریها، بیشتر به منظور ایجاد طرز فکر صحیح در شاگردان است و این، نقش کمی نیست که فلسفه در تعلیم و تربیت دارد.
    معلمی که با فلسفه و نقش آن در تعیین ارزشها آشنا باشد، می تواند فعالیتهای خود و شاگردان را با ارزشهای والای فردی و اجتماعی به دست آمده از فلسفه، وفق دهد و دانش آموزان را به سوی این ارزشها هدایت کند.

امضاء

رفتن دلیل نبودن نیست

من در جستجوی قطعه ای از آسمان پهناور هستم

که از تراکم اندیشه های پَست، تهی باشد .

2. آیه های انتظار

آیه های انتظار

لیست موضوعات تصادفی این انجمن

3. Top | #32

عنوان کاربر
    مدیر ارشد انجمن
    شماره عضویت
    796
    نوشته
    19,207
    مورد تشکر
    5,951 در 2,419
    وبلاگ
    85
    دریافت
    0
    آپلود
    0

تاریخ فلسفه

«تاریخ فلسفه» عبارت است از تاریخ تکامل اندیشه بشر و چگونگی مراحل آن و کشف اینکه عقل، چسان از پیچ و خمهای معرفت عبور کرده است و در مواجهه با مشکلات و مسایل، کجا به گمراهی افتاده و کجا به نور حقیقت رسیده است. در واقع، تاریخ فلسفه نمایش جستجوی فعّال انسان از حقیقت، از طریق استدلال و برهان است.
    در تاریخ فلسفه، ضمن بیان سیر افکار و مذاهب فلسفی و کشف نقاط قوّت و ضعف آنها، به این مسأله پرداخته می شود که آیا فکر بشر در طول اعصار و قرون گذشته، سیر ارتقایی داشته است و یا آنکه فکر انسانی از بدایت امر، همه راههایی را که در حل مسایل می توان پیش گرفت، می شناخته و بعدها هم جز به تکرار آنها نپرداخته است. و یا گاه مسایل جدیدی مطرح شده و گاه تکرار گذشته ها در بیان فیلسوف دیگری، ظاهرگشته است.
    سعی درجمع و توفیق بین آرای معارض فلسفی و نشان دادن وحدت فکر انسانی نیز در تاریخ فلسفه، انجام می پذیرد. و نیز در فلسفه درست، از نادرست تمیز داده می شود.

امضاء

رفتن دلیل نبودن نیست

4. Top | #33

عنوان کاربر
    مدیر ارشد انجمن
    شماره عضویت
    796
    نوشته
    19,207
    مورد تشکر
    5,951 در 2,419
    وبلاگ
    85
    دریافت
    0
    آپلود
    0

در تاریخ فلسفه، حیات تعقلی بشر در گذشته تبیین می شود و افکار زیربنایی بشر روشن می گردد. و به ما نشان داده می شود که فیلسوفان و دانشمندان بزرگ، هر کدام چه نوع نگرشی به هستی داشته اند و چسان آن را توصیف و تفسیر می کرده اند. و سعی و کوشششان به چه عقاید، افکار و کردارهایی می انجامیده است و چگونه روابط انسان، خدا و طبیعت را تحلیل می نموده اند.
    همچنین در تاریخ فلسفه، به این مسأله پرداخته می شود که منشأ فلسفه و تمدن بشری چیست و از کجاست. آیا از قرن ششم قبل از میلاد، در بلاد أیونی(41) شروع شده و یا آنکه منشأ قدیمتری در مشرق زمین داشته است. اینها و نظایر اینها، مسایلی هستند که «تاریخ فلسفه» عهده دار بیان آنهاست.

امضاء

رفتن دلیل نبودن نیست

5. Top | #34

عنوان کاربر
    مدیر ارشد انجمن
    شماره عضویت
    796
    نوشته
    19,207
    مورد تشکر
    5,951 در 2,419
    وبلاگ
    85
    دریافت
    0
    آپلود
    0

انواع منابع در تاریخ فلسفه

در تاریخ فلسفه، به ویژه تاریخ فلسفه اسلامی، از چند نوع منابع، بیشتر می توان بهره برد:
    الف - کتبی که موضوع اصلی آنها «تاریخ فلسفه» است، مانند: تاریخ فلسفه غرب، از کاپلستون. تاریخ فلسفه در جهان اسلام، م . م . شریف. تاریخ فلسفه در جهان اسلامی، حناالفاخوری و خلیل الجر. تاریخ فلسفه اسلامی، هانری کربن. تاریخ فلسفه در اسلام، ت . ج . دی بور. و...
    ب - کتبی که در باره تاریخ علما و به ویژه فلاسفه نوشته شده است مانند: فیلسوفان بزرگ، یاسپرس. تاریخ الحکماء(42) قفطی. نزهة الارواح و روضة الافراخ (تاریخ الحکماء)، شمس الدین محمد بن محمود شهرزوری. عیون الأنباء، ابن أبی اصیبعه. طبقات الأطباء والحکماء، ابن جلجل اندلسی. فلاسفة الشیعه، حیاتهم وآرائهم، شیخ عبداللَّه نعمه. تاریخ فلاسفه ایرانی از آغاز اسلام تا امروز، حلبی.
    ج - متون فلسفی مانند:«اسفار الاربعه» و «رسالة فی الحدوث» ملاصدرا، بویژه شروحی که بر کتب فلسفی نوشته شده است؛ مانند: شرح الاشارات فخررازی و خواجه نصیر طوسی و...
    د - متون کلامی که ناظر بر گفته های فلاسفه نگاشته شده و بویژه «متون کلامی» که از قرن هفتم هجری به بعد -که تقریباً مرز کلام و فلسفه، برداشته شد به رشته تحریر در آمده است؛ مانند: المباحث المشرقیّه، فخر رازی. تجرید الاعتقاد، خواجه نصیر و شروحی که بر آن نوشته شده است: شرح مطالع الانظار علی طوالع الانوار، شمس الدین بن محمود اصفهانی.
    ه - کتب عرفان نظری مانند: شرح قیصری بر فصوص الحکم ابن عربی. و شروح دیگر آن.
    و - فهرست کتب و مآخذ و اعلام که مطالب مهمی را در باره فلاسفه و آرای آنان در بر دارند؛ مانند: الفهرست، ابن ندیم. الذریعة الی تصانیف الشیعه، آقابزرگ تهرانی، اعیان الشیعه، سیدمحسن امین. کشف الظنون، حاج خلیفه. فهرست مصنفات رازی، که به دست ابوریحان بیرونی جمع آوری شده و از منابع ارزنده تاریخ فلسفه و علوم، در قرن چهارم هجری است. و...
    البته از منابع دیگری نظیر تاریخ ادبیات ایران، براون، تاریخ ادبیات عرب، بروکلمان،و... که گاهی نظریات فلسفی برخی از فلاسفه را آورده اند، می توان کم و بیش، بهره جست.
    امضاء

رفتن دلیل نبودن نیست

6. Top | #35

عنوان کاربر
    مدیر ارشد انجمن
    شماره عضویت
    796
    نوشته
    19,207
    مورد تشکر
    5,951 در 2,419
    وبلاگ
    85
    دریافت
    0
    آپلود
    0

مهمترین منابع تاریخ فلسفه غرب

از مهمترین کتبی که در رابطه با فلسفه غرب به فارسی ترجمه شده و یا در اصل به فارسی تدوین یافته است، می توان کتب زیر را نام برد:
    الف - «تاریخ فلسفه غرب»، از فردریک چارلز کاپلستون(43) «Frederik charles Copleston» که در طی سالهای 1944 تا 1974 (سی سال) به رشته تحریر درآمده است. نویسنده، کشیش مسیحی از فرقه «یسوعیون» و به اصطلاح امروزی «ژزوئیتها» است.
    این کتاب، در فلسفه غرب، مفصل و جامع است و از منابع فیلسوفان غرب به شمار می آید، و در بسیاری از دانشگاههای جهان از جمله در دانشگاههای ایران به دانشجویان رشته فلسفه، تدریس می شود.
    در این کتاب، «فلسفه»،به عنوان روند واحد در نظر گرفته شده است، نویسنده به تبعیّت(44) از «توماس آکویناس» یا «توماس آکوئینی»، (قرن سیزدهم میلادی) معتقد است نظام فلسفی در جهان، اصول و پایه های لایتغیری دارد، تغییرات، تنها درشاخه های فرعی بروز می نماید. اصطلاح «فلسفه جاودانه» از این نوع فکر پدید آمده است. نویسنده با امانت و انصاف، آرای فیلسوفان را نقل و سپس آن را نقادی و بررسی می نماید.
    امضاء

رفتن دلیل نبودن نیست

7. Top | #36

عنوان کاربر
    مدیر ارشد انجمن
    شماره عضویت
    796
    نوشته
    19,207
    مورد تشکر
    5,951 در 2,419
    وبلاگ
    85
    دریافت
    0
    آپلود
    0

این کتاب، در نُه جلد است که برخی از آنها ترجمه شده و برخی در دست ترجمه است:
    جلد اوّل، «یونان و روم» (فلسفه پیش از سقراط تا پس از ارسطو)، ترجمه: دکتر سید جلال الدین مجتبوی.
    جلد پنجم، «فیلسوفان انگلیسی از هابز تا هیوم»، ترجمه: دکتر میر جلال الدین اعلم.
    جلد هفتم، در باره فیلسوفان آلمان با نام «از فیشته تا نیچه»، ترجمه: داریوش آشوری.
    جلد هشتم، با نام «از بنتام تا راسل»، ترجمه: بهاءالدین خرمشاهی.
    و از جلد ششم، تنها بخش «کانت»، ترجمه: منوچهر بزرگمهر، چاپ شده است. بقیه جلدها در دست ترجمه است.
    جلد دوّم در باره فلسفه قرون وسطی (قرن دهم تا سیزدهم) و جلد سوم در باره اواخر قرون وسطی و رنسانس (قرن چهاردهم) و جلد چهارم در باره فلسفه جدید (دکارت تا لایبینتس) و جلد ششم در باره عصر روشنگری در فرانسه و آلمان، و جلد نهم در باره فلسفه فیلسوفان فرانسوی از انقلاب کبیر تا اگوست کنت، پوزیتیویسم اگزیستانسیالیسم، سارتر، و... است.
    امضاء

رفتن دلیل نبودن نیست

8. Top | #37

عنوان کاربر
    مدیر ارشد انجمن
    شماره عضویت
    796
    نوشته
    19,207
    مورد تشکر
    5,951 در 2,419
    وبلاگ
    85
    دریافت
    0
    آپلود
    0

این کتاب، همانطور که متذکر شدیم، صرفاً در باره فلسفه غرب است و به فلسفه شرق، بویژه فلسفه در جهان اسلامی، پرداخته نشده است. خود نویسنده در جلد دوّم (فلسفه قرون وسطی) می نویسد:
    «نوشتن تاریخ فلسفه اسلامی از عهده من بیرون است» و از این رو تنها به تأثیر فلسفه اسلامی بر فلسفه قرون وسطای مسیحی پرداخته است.
    ب - «تاریخ فلسفه»، امیل بریّه(45) «Emile Brehier» که در دو جلد به زبان فرانسوی است. جلد اول آن در تاریخ فلسفه دوره قدیم و قرون وسطی می باشد که خود سه بخش است. و جلد دوم در تاریخ فلسفه جدید، مشتمل بر چهار جزء و دو جزء ضمیمه در «فلسفه شرق» و «فلسفه بیزانس» است. بخش اوّل و دوّم از جلد اول، توسط «علی مراد داوری» به فارسی ترجمه شده و در دو جلد، چاپ شده است. جلد اوّل به نام «تاریخ فلسفه در دوره یونانی» و جلد دوم به نام «تاریخ فلسفه در دوره انتشار فرهنگ یونانی و دوره رومی» است.
    امضاء

رفتن دلیل نبودن نیست

9. Top | #38

عنوان کاربر
    مدیر ارشد انجمن
    شماره عضویت
    796
    نوشته
    19,207
    مورد تشکر
    5,951 در 2,419
    وبلاگ
    85
    دریافت
    0
    آپلود
    0

ج - «تاریخ فلسفه» ویل دورانت(46) که توسط عباس زریاب خویی، ترجمه شده است. نویسنده به طور خلاصه به افلاطون، ارسطو، فرانسیس بیکن، اسپینوزا، کانت، شوپنهاور، هربرت، اسپنسر و نیچه می پردازد. و در پایان در دو فصل مستقل، حکمای معاصر اروپا و آمریکا را ذکر می کند.
    «ویل دورانت»، مجموعه تاریخ تمدن نیز نوشته که آنها تحت عنوانهای «مشرق زمین گاهواره تمدن» و «عصر ایمان» و... به فارسی ترجمه و چاپ شده است.
    امضاء

رفتن دلیل نبودن نیست

10. Top | #39

عنوان کاربر
    مدیر ارشد انجمن
    شماره عضویت
    796
    نوشته
    19,207
    مورد تشکر
    5,951 در 2,419
    وبلاگ
    85
    دریافت
    0
    آپلود
    0

و - «سیر حکمت در اروپا»، تألیف محمَّد علی فروغی، کتابی است دقیق و عمیق، ولی نقادی آن بسیار ناچیز است. در این کتاب، تاریخ فلسفه غرب و آرای فلسفه بویژه فرانسویها(به علت اینکه زبان نویسنده،فرانسوی بوده)به صورت فشرده بیان گردیده است.
    امضاء

رفتن دلیل نبودن نیست

11. Top | #40

عنوان کاربر
    مدیر ارشد انجمن
    شماره عضویت
    796
    نوشته
    19,207
    مورد تشکر
    5,951 در 2,419
    وبلاگ
    85
    دریافت
    0
    آپلود
    0

ز - «فیلسوفان بزرگ» کارل یاسپرس(49)، ترجمه: دکتر سید اسداللَّه مبشری. در این کتاب آرای فلسفی و زندگینامه هفت متفکر جهان که به عقیده مؤلف، تأثیر بسیاری بر فکر و سیر زندگی بشر داشته اند، شرح داده شده است. این کتاب در سه جلد: جلد اوّل در باره سقراط، بودا، کنفوسیوس و عیسی، جلد دوّم در باره افلاطون و اوگوستین قدیس، و جلد سوّم در باره کانت، به فارسی چاپ شده است.
    این کتاب، از این حیث که به افکار فلاسفه بزرگ، راهنمایی می کند، مفید است. فصلهایی از همین کتاب، توسط مترجمان دیگر نیز چاپ شده است. کنفوسیوس، با ترجمه احمد سمیعی و افلاطون و اگوستین قدیس، با ترجمه دکتر محمَّد حسن لطفی.
    از همین مؤلف، کتاب «درآمدی بر فلسفه» ترجمه: دکتر سیّد اسداللَّه مبشری، چاپ شده که مختصری در باره فلسفه بحث کرده است.
    ح - «پندار گسترش پذیری بی پایان حقیقت»، تألیف دکتر امیر مهدی بدیع، متفکر ایرانی که فعلاً در سوئیس ساکن می باشد و به زبان فرانسه نوشته است. ترجمه: احمد آرام. این کتاب یک دوره خلاصه تاریخ فلسفه غرب است. از همین نویسنده و مترجم، دو کتاب دیگر یکی به نام «یونانیان و بربرها» و دیگری «هگل و مبادی اندیشه معاصر»، در ایران چاپ شده است.
    امضاء

رفتن دلیل نبودن نیست

صفحه 4 از 20 نخستنخست 1234567814 ... آخرینآخرین

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

کلمات کلیدی این موضوع