مباحث عقیدتی و اخلاقی از امام عسکری علیه السلام
اختلاف مردم در امر امامت
امام حسن عسکری علیه السلام در پاسخ نامه یکی از شیعیان که از اختلاف پیروان ایشان شکوه داشت، چنین فرمود: «مردم درباره امامت من چند دسته هستند: 1. کسی که بر راه نجات و رستگاری بصیرت و بینش دارد. او به حق و حقیقت توسل کرده و شاخه های آن را گرفته و دستاویز نموده است. وی هیچ گونه شک و تردیدی در مورد من ندارد و پناهگاهی غیر از من نمی جوید. 2. گروهی که حق و حقیقت را از اهلش نگرفته اند. ایشان همانند دریانوردانی هستند که با امواج دریا، نگران و مضطرب می شوند و با آرامش دریا آرام می گیرند. 3. گروهی که شیطان بر آنان غلبه پیدا کرده است. اینان کارشان رد کردن حق طلبان است و به سبب حسادتی که در دل دارند، حق را به وسیله باطل دفع می کنند. بنابراین، کسانی را که به راست و چپ می روند رها کن؛ چرا که چوپان وقتی بخواهد گوسفندان خود را جمع کند، با کمترین تلاشی آنها را جمع می نماید. از افشای اسرار و ریاست طلبی بپرهیز که این دو، انسان را به ورطه هلاکت و نابودی می اندازند».(1)
محصول خیر و شر
امام حسن عسکری علیه السلام بیشتر روزهای زندگی خود را یا در حصر خلفای عباسی قرار داشت و یا به گونه ای تحت نظر بود که امکان برقراری ارتباط با ایشان آسان نبود. به همین دلیل، روایات اندکی از آن حضرت نقل شده است. در حدیثی از ایشان می خوانیم: «زندگی شما مدتی محدود و روزهایی معیّن است و مرگ ناگهان می رسد. هر کس خیری بکارد، با خوش حالی آن را درو می کند و هر کس شر و بدی بکارد، محصول آن ندامت و پشیمانی است. هر کشاورزی، کشت خود را درو می کند. کسی که برای روزی خود کُند کار می کند، به بهره ای نخواهد رسید و آنکه برای به دست آوردن روزی حرص و طمع می ورزد، جز آنچه بر او مقدّر شده است به دست نمی آورد. هر که به او خیری عطا شود، در واقع خدا به او عطا فرموده است و هر که از شر و بدی نگاه داشته شود، در حقیقت خدا او را حفظ کرده است».(2)