سلامت : اگر حالا در اين مراحل که اشاره فرموديد مشکلاتي روي بدهد، چه ميشود؟
آن وقت اختلالاتي مشابه همين خبر جومونگ پيش ميآيد. فرد الگوي خاصي براي همانندسازي پيدا نميکند و مدام الگوهاي ذهني خود را تغيير ميدهد و يا عوض ميکند. در واقع چيزي او را راضي و قانع نميکند.
سلامت : تفاوت مشکلات از اين دست با خيالپردازي چيست؟
خيلي اوقات ما خيالپردازي ميکنيم. به طور مثال گاهي ما خودمان در عالم خيال خودمان را فردي مهم و برجسته از نظر اجتماعي ميدانيم يا فکر ميکنيم که ورزشکار برجستهاي هستيم اما اينها فقط خيالپردازي است. اين خيالپردازيها در دو صورت بد نيست، نخست اينکه با واقعيت قاطي نشود و دوم اينکه در زندگي روزمره و عادي ما اختلالي ايجاد نکند. در واقع اگر در خيالاتمان به ورزشکار نمونه بودن فکر ميکنيم سعي کنيم که در عالم واقع نيز به ورزش روي بياوريم.
سلامت : اين روزها مردم کشورمان علاقه عجيبي به افسانه
جومونگ پيدا کردهاند. حتي بعضي کوچکترها عکسهاي جومونگ را جمع ميکنند يا شمشير جومونگ دارند و... خب، به نظر شما والدين بايد با اين بچههاچه کار کنند؟
ببينيد؛ اين سريالي که به نام آن اشاره کرديد بيشتر به تب ميماند که ميآيد و زود ميرود. رسانههايي مانند تلويزيون در جامعه ما بسيار فراگير و با نفوذ هستند و اين گونه سريالها در اقشار جامعه نفوذ ميکنند بنابراين انتظار داريم جوانان و نوجوانان از شخصيتهاي تلويزيون الگوسازي کنند اما اگر اين تب جومونگ در فرد ميانسالي اين کار را بکند، معمولا آن شخص هنوز هويتاش را درک نکرده است.
سلامت : آيا استفاده از تکيه کلامهاي فيلمهاي تلويزيون مشکلي براي جامعه ايجاد نميکند؟
تکيه کلامهاي قهرمانان مد ميشوند و زود از بين ميروند. گاهي اوقات ميشنويم برخي نگران اين موضوعات هستند اما معمولا موج گذرايي هستند و خيلي مشکل ايجاد نميکنند.
امروز شما به جومونگ و تاثيرات فرهنگي آن اشاره ميکنيد و من به ياد زمان خودمان ميافتم که سريال زورو پخش ميشد. زورو نيز نقاب و شمشيري داشت و جوانان آن روزگار نيز اداي زورو و شمشير بازياش را درميآوردند و بعد از چند وقت نيز فراموش شد بنابراين جاي نگراني نيست اما اگر چنين شخصيتهايي تمام زندگي فرد را تحت تاثير قرار دهند و انسان پوسته عوض کند و آدم ديگري شود، نياز به بررسي و مداخله درماني الزامي است.
سلامت : بنابراين توصيه ميکنيد افراد سريالهاي مورد علاقه را ببينند اما تحت تاثير شديد آن قرار نگيرند؟
تواناييها در درون خود افراد است و نياز نيست خودمان را شبيه فرد ديگري بکنيم. در واقع ما بايد خورشيد باشيم نه ماه که نور بگيريم و آن را منعکس کنيم. اغلب افراد تواناييهاي مثبتي دارند که فقط بايد آن را پيدا کنند بنابراين نبايد به اين الگوها متوسل شويم. فرد ميتواند با حفظ هويت خود فردي شجاع، دلاور و راستگو باشد بنابراين نيازي نيست که تغيير لباس و تغيير نام دهد بلکه بايد ويژگيهاي فرد مفيد را در درون خودش پرورش دهد.
سلامت : يادم ميآيد سالها پيش فيلم معروفي به نام سيبل از تلويزيون پخش شد که اين فرد شخصيتهاي متفاوتي داشت. نظرتان درباره افراد چندشخصيتي چيست؟
سيبل 10 تا 12 شخصيت داشت اما اين بيماري بسيار نادر است، به طوري که خودم در عرض 25 سال کار روانپزشکي تنها يک يا دو مورد از اين چند شخصيتيها را ديدهام. يعني اختلال شخصيت متعدد بسيار نادر است و تشخيص آن نيز بسيار مشکل است. اين افراد معمولا کودکيهاي بسيار بدي داشتهاند و تعرضهاي شديد جسمي و رواني داشتهاند و در نهايت در بزرگسالي در قالبهاي مختلف ميروند. اين افراد ناکاميها و آرزوهاي برآورده نشده به فرم بيمارگونه و هويتزده دارند و کاملا شخصيتهاي متفاوتشان را باور دارند. امثال سيبل نقش بازي نميکنند و ممکن است از هويتهاي ديگرشان مطلع نباشند.
سلامت : حرف آخر؟
شما از جومونگ صحبت کرديد اما شخصا عقيده دارم الگوهاي شخصيتي ملي، ايراني و مذهبي کشورمان ايران بسيار واقعيتر، مستندتر و مثبتتر هستند بنابراين توصيه ميکنم دستاندرکاران صدا و سيما اين اسطورهها را نيز نمايش دهند تا فرهنگ کشورهاي ديگر به کشور ما صادر نشود. به عنوان مثال خود من سريال سلطان و شبان را پس از بيست و چند سال بار ديگر ميبينم و لذت ميبرم.