صفحه 9 از 9 نخستنخست ... 56789
نمایش نتایج: از شماره 81 تا 85 , از مجموع 85

موضوع: جلوه هاى پنهانى امام عصر عليه السلام

1. Top | #81

عنوان کاربر
    همكار انجمن
    شماره عضویت
    13836
    نوشته
    782
    صلوات
    300
    دلنوشته
    2
    مولای منتظران امامت مبارک باد
    مورد تشکر
    377 در 129
    دریافت
    0
    آپلود
    0

امکان تشرف به حضور امام (علیه السلام) در زمان غیبت

بحث امکان تشرّف در زمان غیبت را با حدیثی از امام صادق (علیه السلام) آغاز می کنیم:
    «قال أبو عبد اللّه (علیه السلام): للقائم غیبتان: إحداهما قصیرة، والاُخری طویلة، الغیبة الاُولی لا یعلم بمکانه فیها إلاّ خاصّة شیعته، والاُخری لا یعلم بمکانه فیها إلاّ خاصّة موالیه»(۸۰).
    «امام صادق (علیه السلام) فرمود: برای قائم (علیه السلام) دو گونه غیبت وجود داد: یکی از آن دو کوتاه ودیگری طولانی می باشد.
    ویژگی غیبت اول آن است که مکانِ آن حضرت را جز خواصّ شیعیان کسی نمی داند. ویژگی غیبت دوم آن است که مکانِ آن حضرت را جز خواص موالی ودوستان وی کسی نمی داند».
    از این روایت نکاتی استفاده می شود که شایان ذکر ومتناسب با موضوع بحث است. البتّه قبل از بیان نکات، لازم است بگوییم:
    اولا: این روایت از نظر سند صحیح است وتمام راویان آن از افراد موثّق هستند(۸۱).
    ثانیاً: روایات به این مضمون متعدّد است که به خاطر رعایت اختصار به ذکر یکی از آن ها اکتفا کردیم.
    اینک به طور اختصار نکات را بیان می نماییم:
    نکته اوّل: از جمله «للقائم غیبتان إحداهما قصیرة» استفاده می شود که حضرت قائم (علیه السلام) دارای دو گونه غیبت است; یکی از آن دو کوتاه ودیگری طولانی است که جمله «الاُخری طویلة» اشاره به آن است.
    امضاء

2. آیه های انتظار

آیه های انتظار

لیست موضوعات تصادفی این انجمن

3. Top | #82

عنوان کاربر
    همكار انجمن
    شماره عضویت
    13836
    نوشته
    782
    صلوات
    300
    دلنوشته
    2
    مورد تشکر
    377 در 129
    دریافت
    0
    آپلود
    0

غیبت صغری

با توجه به روایاتی که ولادت حضرت مهدی (علیه السلام) را مانند ولادت موسی (علیه السلام) در خفا دانسته، می توان گفت که آغاز غیبت صغری همزمان با ولادت آن حضرت در نیمه شعبان سال ۲۵۵ هـ.ق بوده است. این غیبت کوتاه مدّت، در نیمه شعبان سال ۳۲۹ هـ.ق با وفات علی بن محمّد سمری (رحمه الله) - نایب چهارم حضرت - پایان پذیرفت.
    البته بعضی از علما ودانشمندان شیعه آغاز غیبت صغری را همزمان با شهادت امام حسن عسکری (علیه السلام) به سال ۲۶۰هـ.ق دانسته اند.
    بنابر این، غیبت اوّل را اگر همزمان با تولّد حضرت دانستیم، مدّت آن ۷۴ سال واگر آغاز آن را از زمان شهادت امام حسن عسکری (علیه السلام) بدانیم، مدّت آن ۶۹ سال خواهد بود. این مقدار نسبت به غیبت دوم حضرت که هنوز ادامه دارد، بسیار کوتاه است.
    نکته دوّم: از جمله «الغیبة الاُولی لا یعلم بمکانه فیها إلاّ خاصّة شیعته» استفاده می شود که غیبت صغری نه تنها از جهت زمان محدود بود، بلکه از نظر شعاع وگستردگی نیز محدودیت داشته است. زیرا به دلیل این روایت، در غیبت صغری فقط شیعیان خاص مانند نُوّاب خاصّ وبعضی از وکلای آن حضرت، مکان ومحل ایشان را می دانستند وبا وی در ارتباط بودند.
    همچنین افرادی در زمان حیات وزندگانی امام حسن عسکری (علیه السلام) که آغاز غیبت صغری بود، به محضر حضرت می رسیدند، مانند نُوّاب خاص، واحیاناً افراد دیگری بعد از امام حسن عسکری (علیه السلام) نیز با حضرت در ارتباط بودند وگاهی به فیض درک حضورش نایل می شدند که این موضوع با مراجعه به تاریخ غیبت صغری روشن می شود.
    البتّه تشرّف به حضور امام زمان (علیه السلام) در زمان حیات وزندگی امام حسن عسکری (علیه السلام) بیشتر بود. زیرا آن حضرت عنایت داشتند که با تدبیرهای ویژه ای - که مزاحتمی از طرف حکومت برای ایشان فراهم نشود - فرزند عزیزشان را به خواصّ اصحاب وشیعیان خود نشان دهند وبر امامت وی بعد از خود تأکید نمایند، تا در آینده شیعیان نسبت به شناخت امام در حیرت وسرگردانی نمانند.
    لذا امام حسن عسکری (علیه السلام) به هنگام لزوم، در مواردی، به افراد متعدّدی حضرت مهدی (علیه السلام) را نشان می دادند وبر امامت وی تأکید می کردند. زیرا حضرت می دانستند که اگر ولادت آن حضرت به طور کلی در خفا بماند، موجب حیرت وسرگردانی شیعیان خواهد شد.
    از سوی دیگر شیعیان نیز در شرایطی بودند که با مشاهده آثار وعلایم وقوع غیبت در آینده نزدیک، نسبت به شناسایی امام دوازدهم (علیه السلام) حساس شده بودند وپیوسته از امام عسکری (علیه السلام) در مورد وی پرسش می کردند. این امر نیز سبب می شد که حضرت، بیشتر در شناساندن فرزندشان به عنوان آخرین وصی وجانشین معصوم پیامبر اهتمام بورزد. در این مورد شواهد تاریخی فراوان وجود دارد که نمونه ای از آن را ذکر می کنیم:

امضاء

4. Top | #83

عنوان کاربر
    همكار انجمن
    شماره عضویت
    13836
    نوشته
    782
    صلوات
    300
    دلنوشته
    2
    مورد تشکر
    377 در 129
    دریافت
    0
    آپلود
    0

مرحوم صدوق با سند صحیح از احمد بن اسحاق نقل می کند که گفت: «خدمت حضرت امام عسکری (علیه السلام) شرفیاب شدم وخواستم درباره امام بعد از وی پرسش کنم. آن حضرت قبل از آن که من سؤال کنم فرمود:
    «احمد بن اسحاق! خداوند از هنگام خلقت آدم تاکنون زمین را ازحجّت خالی نگذاشته وتا قیامت نیز زمین را از کسی که به وسیله او بلاها را از اهل زمین دفع کند وباران رحمتش رافروفرستد وبرکات زمین را برویاند، خالی نخواهد گذاشت.
    عرض کردم: یا بن رسول اللّه! امام وخلیفه بعد از شما کیست؟
    حضرت از جای برخاستند وبا سرعت وارد اطاق شدند. وقتی بیرون آمدند، کودک سه ساله ای مانند ماه شب چهارده، بر دوش وی بود. آن گاه فرمود: ای احمد بن اسحاق! اگر تو نزد خدا وحجت های وی گرامی نبودی، فرزندم را به تو نشان نمی دادم. او همنام وهم کنیه رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) است وهمان کسی است که زمین را از قسط وعدالت پر کند، همان طوری که از جور وستم پر شده باشد. ای احمد بن اسحاق! مَثَل او در اُمّت اسلام، مثل حضرت خضر (علیه السلام) وذی القرنین است. به خدا سوگند او را غیبتی است که در آن، کسی بر اعتقاد به امامت او نخواهد ماند مگر فردی که خدا او را ثابت نگه دارد واو را به دعا نمودن برای تعجیل ظهور امام عصر (علیه السلام) توفیق دهد.
    عرض کردم: ای آقای من! آیا معجزه وعلامتی هست که قلب من به واسطه آن مطمئن گردد؟.
    فنطق الغلام (علیه السلام) بلسان عربی فصیح فقال: أنا بقیة اللّه فی أرضه والمنتقم من أعدائه، ولا تطلب أثراً بعد عین یا أحمد بن اسحاق; در این هنگام آن فرزند خردسال به زبان عربی فصیح فرمود: «من ذخیره خدا در روی زمین وانتقام گیرنده از دشمنان او هستم. ای احمد بن اسحاق! بعد از آن که خودم را مشاهده کردی، دیگر دنبال علامت ونشانه من مگرد».

امضاء

5. Top | #84

عنوان کاربر
    همكار انجمن
    شماره عضویت
    13836
    نوشته
    782
    صلوات
    300
    دلنوشته
    2
    مورد تشکر
    377 در 129
    دریافت
    0
    آپلود
    0

احمد بن اسحاق گوید: خوشحال ومسرور، از حضور حضرت امام حسن عسکری وحضرت مهدی (علیهما السلام) بیرون رفتم.
    روز بعد به حضور حضرت برگشتم وعرض کردم: یابن رسول اللّه! به سبب احسانی که دیروز به من کردید (وامام بعد از خودتان را به من نشان دادید) سُرورم فراوان شد; لکن بفرمایید که چه سنّتی از خضر وذی القرنین در آن حضرت است؟
    حضرت فرمودند: طولانی شدن غیبت او، ای احمد!
    عرض کردم: آیا غیبت او به درازا می کشد؟
    حضرت فرمود: آری به خدا سوگند! تا جایی که بسیاری از معتقدان به امامت او به واسطه طولانی شدن غیبتش از اعتقادشان بر گردند، وثابت نماند مگر کسی که خدا از او عهد وپیمان گرفته وایمان به او را در قلبش جا داده واو را مؤید فرموده باشد.

امضاء

6. Top | #85

عنوان کاربر
    همكار انجمن
    شماره عضویت
    13836
    نوشته
    782
    صلوات
    300
    دلنوشته
    2
    مورد تشکر
    377 در 129
    دریافت
    0
    آپلود
    0

آن گاه امام عسکری (علیه السلام) فرمودند:
    یا أحمد بن إسحاق، هذا أمر من أمر اللّه وسرّ من سرّ اللّه وغیب من غیب اللّه، فخذ ما آتیتک واکتمه وکن من الشاکرین، تکن معنا غداً فی علّیین; ای احمد بن اسحاق! غیبت امری است الهی وسرّی است از اسرار خدا ورازی است از رازهای خدا. آنچه به تو گفتم، بگیر وآن را پوشیده دار واز سپاسگزاران باش، تا فردای قیامت در درجات عالی با ما باشی»(۸۲).
    با توجّه به این روایت، روشن گردید که در ایام پر برکت زندگانی امام عسکری (علیه السلام) عدّه ای از خواصّ شیعه شرفیاب حضور حضرت بقیة اللّه (علیه السلام) شده وامام خویش وحجت خدا بعد از امام عسکری (علیه السلام) را شناخته بودند.
    نکته سوم: از جمله «والاُخری لا یعلم بمکانه فیها إلاّ خاصّة موالیه» استفاده می شود که در دوران غیبت طولانی حضرت مهدی (علیه السلام) نیز موالیان وخدمت کارانی برای حضرت وجود دارند که جا ومکان وی را می دانند. با توجّه به این نکته که از فرمایش امام صادق (علیه السلام) استفاده کردیم، بحث امکان تشرّف به حضور امام زمان (علیه السلام) در غیبت کبری را ادامه می دهیم. در دعای شریف ندبه می خوانیم:
    «هل إلیک یا بن أحمد سبیل فتلقی؟»(۸۳).
    «آیا راهی به سویت ای فرزند احمد هست تا ملاقات شوی؟»
    سؤالی که با خواندن این جمله، در ذهن مشتاقان حضرت مهدی (علیه السلام) خطور می کند این است که: آیا در عصر غیبت کبری راهی برای شرفیابی به حضور امام زمان (علیه السلام) هست؟
    در جواب پرسش فوق به طور اجمال می توان گفت: آری! در زمان غیبت کبری امکان تشرف به حضور امام زمان (علیه السلام) هست. زیرا افراد زیادی در طول غیبت کبری به سعادت دیدار حضرت بقیة اللّه الأعظم (علیه السلام) دست یافته اند(۸۴). امّا برای این که پرسش فوق را به صورت مفصّل جواب دهیم، لازم است موضوع سؤال را از دو جهت بحث نماییم:
    ۱. از جهت امکان عقلی.
    ۲. از جهت دلیل نقلی.
    امکان تشرف به حضور امام زمان (علیه السلام) از نظر عقل
    اگر از دیدگاه عقل به این مسئله بنگریم، هیچ گونه مانعی در این باره وجود ندارد وعقل آن را ممکن می داند. زیرا تحقق آن نه امری محال است ونه مستلزم امر محال می باشد. بنابر این، همانگونه که خداوند به پیامبر می فرماید: «(قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِثْلُکمْ)(۸۵); به مردم بگو، من نیز مانند شما انسانم». امام عصر (علیه السلام) نیز همچون پیامبر هستند وگرچه از انظار عموم غایب می باشند، ولی عقل، دیدن ومشاهده آن حضرت را ممکن می داند.
    علاوه بر این، - طبق شواهد متقن تاریخی، افراد بسیاری در دروه غیبت کبری به حضور حضرتش رسیده اند که این دلیل قاطعی بر امکان تشرّف است. زیرا بهترین دلیل بر امکانِ چیزی، وقوع آن است.
    در این جهتِ از بحث به همین مقدار بسنده می کنیم. زیرا هدف اساسی ما این است که این موضوع را از نظر روایات وبراهین نقلی بررسی کنیم.
    امکان تشرّف به حضور امام زمان (علیه السلام) از نظر نقل
    روایات ائمه اطهار (علیهم السلام) در مورد زندگانی حضرت مهدی (علیه السلام) در عصر غیبت، از نظر دلالت به طور کلی به سه دسته تقسیم می شود:
    دسته اول: روایاتی است که از آن ها استفاده می شود که امام زمان (علیه السلام) به طور طبیعی ومعمولی، امّا به صورت ناشناس وبا «خفای عنوان» در میان مردم واجتماع می باشند ومردم را می بینند ومی شناسند ومردم نیز حضرت را مشاهده می کنند، لکن آن حضرت را نمی شناسند.
    اینک نمونه هایی از آن روایات را متذکر می شویم:
    ۱ - سدیر می گوید: «از امام صادق (علیه السلام) شنیدم که می فرمود: «به تحقیق در صاحب این امر شباهتی از یوسف خواهد بود».
    عرض کردم: گویا شما از غیبت وی سخن می گویید؟
    حضرت فرمود:
    چرا این مردم خوک صفت، موضوع غیبت را انکار می کنند. - مگر نمی دانند که - برادران یوسف که عاقل وبا خرد وفرزندان پیامبران بودند، هنگام ورود بر وی با او به گفتگو وداد وستد پرداختند، امّا او را نشناختند تا این که خود را به آنان معرفی فرمود. آن گاه یوسف را شناختند. پس چرا این امت حیران، انکار می کنند که خداوند در پاره ای از اوقات، حجتش را از آنان مستور بدارد؟»
    ... فما تنکر هذه الأمّة أن یکون اللّه یفعل بحجّته ما فعل بیوسف وأن یکون صاحبکم المظلوم، المجحود حقّه، صاحب هذا الأمر یتردّد بینهم، ویمشی فی أسواقهم، ویطأ فرشهم ولا یعرفونه حتّی یأذن اللّه له أن یعرّفهم نفسه کما اذن لیوسف حین قال له إخوته: «أءِنَّک لأَنْتَ یوسُفُ قَالَ أَنَا یوسُفُ»(۸۶) پس چرا این امت انکار می کند که خداوند با حجت خویش همان کند که با یوسف کرد؟ یعنی صاحب شما که مظلوم است وحقش را انکار می کنند، در بین امت رفت وآمد کند ودر بازارشان راه رود وبر فرش هایشان قدم نهد. ولی او را نشناسند تا خدا به وی اجازه دهد که خود را به آنان معرّفی کند همچنان که به یوسف اجازه داد در آن هنگام که برادرانش به وی گفتند: آیا تو یوسفی؟! فرمود بلی، من یوسف هستم»(۸۷).
    ۲ - در حدیثی امام صادق (علیه السلام) شباهت آن حضرت را با یوسف پیامبر چنین بیان می فرماید:
    «وأمّا سنّة من یوسف فالستر یجعل اللّه بینه وبین الخلق حجاباً یرونه ولا یعرفونه»(۸۸).
    «اما سنّتی که از یوسف (علیه السلام) در صاحب این امر می باشد این است که خداوند بین او وسایر خلق، حجابی قرار می دهد که او را می بینند، ولی نمی شناسند».
    ۳ - جناب محمّد بن عثمان - نایب خاصّ حضرت در غیبت صغری - که از دیگران به حال امام (علیه السلام) آگاه تر است، می فرماید:
    «واللّه إنّ صاحب هذا الأمر لیحضر الموسم کلّ سنة فیری الناس ویعرفهم ویرونه ولا یعرفونه»(۸۹).
    «سوگند به خدا! همانا صاحب این امر همه ساله در موسم حج حاضر می شود ومردم را مشاهده می کند ومی شناسد ومردم نیز او را می بینند، امّا نمی شناسند».
    از این دسته روایات که از نظر تعداد قابل ملاحظه است، نکاتی استفاده می شود:

امضاء

صفحه 9 از 9 نخستنخست ... 56789

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

کلمات کلیدی این موضوع