نمایش نتایج: از شماره 1 تا 3 , از مجموع 3

موضوع: تناسخ چیست؟

  1. Top | #1

    عنوان کاربر
    كاربر ويژه
    تاریخ عضویت
    September 2009
    شماره عضویت
    55
    نوشته
    7,121
    صلوات
    14
    دلنوشته
    1
    اللهم عجل لولیک الفرج
    تشکر
    1,515
    مورد تشکر
    4,040 در 2,087
    دریافت
    6
    آپلود
    8

    پیش فرض تناسخ چیست؟

    تناسخ دو قسم است :

    1- تناسخ ملكی ؛ به این معنا كه نفس آدمی با رها كردن بدن مادی خود به بدن مادی دیگری وارد شود.
    2- تناسخ ملكوتی ؛ به این معنا كه نفس با عقاید، اندیشه ها، نیت ها، گفتارها وكردارهای خود بدنی مثالی متناسب با عالم برزخ و بدنی قیامتی متناسب با عالم قیامت ساخته و به صورت آن مجسم می شود . به بیان دیگر انسان با عقاید وافعالی كه در دنیا مرتكب شده است ، برای خویش بدنی در برزخ و بدنی در قیامت می سازد كه نفس او به آن تعلق گرفته و پس از رهایی و مفارقت از بدن مادی با آن بدن ها تركیب می یابد .

    بنا به اعتقاد ما تناسخ ملكوتی امری صحیح بوده ؛ ولی تناسخ ملكی باطل است.


    برای بطلان تناسخ ملكی ، دلایل متعد دی ارایه شده كه ما تنها به یكی و در واقع مهم ترین آنها اشاره می كنیم . این دلیل تكیه بر چند اصل دارد:


    یكم : تعلق نفس به بدن، یك تعلق ذاتی است؛ چرا كه روح حقیقتی است عین تعلق به بدن و در متن و ذات روح تعلق به بدن خوابیده است . از این رو ممكن نیست كه روح باشد و بدن نباشد . به همین جهت ما معتقدیم كه روح در هر عالمی متناسب با همان عالم و احكام و قوانینش بدون بدن نخواهد بود وروح انسان در هر نشاه و در هر عالم ، بدنی مناسب با آن عالم راخواهد داشت .



    دوم : تركیب روح و بدن یك تركیب اتحادی است نه انضمامی؛ یعنی، روح و بدن به یك وجود موجود هستند و بر اثر این تركیب است كه حقیقتی به نام انسان شكل می گیرد. روح بی بدن نمی تواند به هستی خود ادامه دهد و بدن هم بی روح نمی تواندموجودیت خود را حفظ كند. از این رو می گوییم تركیب روح و بدن تركیبی است كه بدون آن نمی توانند موجود باشند و براساس این تركیب است كه این دو موجود می شوند و وجودی یگانه می یابند. درتركیب انضمامی ما دو چیزی را كه موجود هستند و هستی آنهامستقل از یكدیگر است ، به هم متصل كرده و آنها را با هم تركیب می كنیم.
    در تركیب انضمامی این طور نیست كه آن دو موجود بر اثراین تركیب به عالم هستی باریابند؛ بلكه آن دو، هستی مستقل ازیكدیگر دارند و ما فقط با یك تركیب میان آن دو پیوند حاصل كرده ایم . اما در تركیب اتحادی مانند روح و بدن آن دو به حدی با هم یگانه گشته اند كه بر یك وجود موجودند واین طور نیست كه نخست بدنی موجود شود و آن گاه روحی جدا از آن و سپس ما این دو را به هم پیوند زده و تركیب كنیم، بلكه با وجود انسان روح و بدن موجودمی شوند و اصلاً در پرتو این تركیب است كه آن دو به عالم هستی قدم می گذارند .


    سوم : در تركیب اتحادی باید دو موجودی كه به یك وجودموجود می شوند، دارای مرتبه یكسانی باشند؛ یعنی، اگر یكی درمرتبه قوه و استعداد محض بود و یكی در مرتبه فعلیت، نمی توان این دو را با یكدیگر متحد ساخت؛ چرا كه این دو بر اثر تركیب یكی می شوند و این یگانگی در حدی است كه به یك وجود موجودند ونمی توان موجودی را - كه در مرتبه قوه بوده وجودش ضعیف تر ازفعلیت و پایین تر از آن است - با مرتبه فعلیت - كه وجودش قوی وبالاتر است - با هم تركیب اتحادی یابند .نمی توان مرتبه پایین درعین پایین بودن بر اثر تركیب به مرتبه بالا ارتقا یابد؛ چنان كه مرتبه بالانیز - در عین بالا بودن - نمی تواند بر اثر تركیب به مرتبه پایین تنزل كند .از این رو تركیب اتحادی یك موجود بالقوه با یك موجود بالفعل محال است .
    امضاء
    خدایا...
    خسته ام از همه چیز...
    ...از فصول عاشقانه ام که بهاری ندارد
    خسته اماز اینکه دیگر دعاهایم اجابت نمی شوند
    نمی دانم در چنین راهی کجا می توانم آرامشم را بیابم
    خدایا...شنیده ام که مومنانت نمازشان را به درگاهت می آورند
    من ناتوانی ام را به درگاهت آورده ام .می پذیری؟


  2.  

  3. Top | #2

    عنوان کاربر
    كاربر ويژه
    تاریخ عضویت
    September 2009
    شماره عضویت
    55
    نوشته
    7,121
    صلوات
    14
    دلنوشته
    1
    اللهم عجل لولیک الفرج
    تشکر
    1,515
    مورد تشکر
    4,040 در 2,087
    دریافت
    6
    آپلود
    8

    پیش فرض پاسخ : تناسخ چیست؟

    چهارم: همه عالم هستی در حركت می باشد؛ یعنی ، هرموجودی در مسیر خاص خود و براساس قوانین حساب شده پیوسته در حركت است و در این حركت رو به كمال متناسب با خود دارد؛مثلاً دانه گندمی كه روی زمین قرار گرفته و با شرایط مساعدی شكافته شده و به تدریج می روید، بی شك متوجه آخرین مرحله بوته گندمی است كه رشد خود را تكمیل كرده، سنبل داده و دانه های زیادی به بارمی آورد. هسته میوه ای كه در درون خاك پنهان شده و سپس پوست خود را شكافته و نوك سبزی بیرون می دهد، از همان مراحل آغازین آهنگ رسیدن به درجه كمال و برومندی دارد كه درختی پر از میوه خواهد شد .به هر حال دستگاه آفرینش، هرگز از پیش خود (حركت رو به كمال مقصود) دست نكشیده و به كار خود ادامه می دهد وكاروان هستی را پیوسته به سوی مقاصد ویژه خودشان هدایت می كند .روح و بدن نیز از این حقیقت و قانون هستی مستثنانمی باشند .این دو نیز مانند سایر موجودات دیگر، پیوسته در حال حركت بوده و در این حركت خود نیز رو به كمال متناسب با خوددارند .



    پنجم: حركت، خروج حركت كننده از قوه به فعلیت، از نقص به كمال و از فقدان به سمت وجدان است؛ یعنی، متحرك در طی حركت در مسیر خود، از قوه به فعلیت و از نداری به دارایی می رسد.بر این اساس روح و بدن در حركت خود، یك سلسله نقصان ها،نداری ها و قوه ها را پشت سر گذاشته و واجد كمالات دارایی وفعلیت می شود .



    ششم: در هر حركتی اگر موجودی از قوه به فعلیت برسد، محال است كه موجود به فعلیت رسیده دوباره به قوه برگردد؛ زیرا حركت همیشه از نقص به كمال، از فقدان به سمت وجدان و ازنداری به سوی دارایی است. از این رو امكان ندارد موجودی كه به فعلیت رسیده، دوباره به سمت قوه برگردد؛ مثلاً بدن یك حیوان پس از كامل شدنش، دیگر به حالت نطفه بودن باز نمی گردد؛ چرا كه این خلاف قانون حركت است .



    با توجه به اصول شش گانه یاد شده می گوییم : اگر روح پس از مفارقت از بدن مادی به بدن مادی دیگرتعلق بگیرد، محال پیش می آید؛ چرا كه اگر نفس و روح پس ازمفارقت از بدن ، بخواهد به بدن دیگری در مرتبه جنینی و مثل آن تعلق بگیرد، از آن جا كه روح در بدن مادی اول مسیر تكاملی خود رادر حد عالم مادی طی نموده و برخی از مراتب نقصان و فقدان راپشت سر گذاشته و به فعلیت هایی رسیده است، باید با بدن مادیی متحد گردد كه هنوز در مراحل اولیه حركت بوده و نسبت به روح تكامل یافته در حد قوه و نقصان اولیه خود می باشد و این محال است؛ زیرا از آن جا كه روح و بدن، تركیبی اتحادی داشته و به یك وجود موجودند، نمی توان میان دو موجودی كه یكی بالقوه و دیگری بالفعل و یكی ناقص و دیگری كامل است ، تركیب اتحادی ایجادكرد.از این رو، روح تكامل یافته نمی تواند با بدن غیركامل متحد گردد. اگر بگویید روح پس از مفارقت از بدن اول، تنزل كرده تا بتواند با بدن دیگری اتحاد یابد می گوییم : بر طبق اصل ششم، محال است كه موجود به فعلیت رسیده، دوباره به قوه برگردد و این خلاف حقیقت حركت است. روح پس از مفارقت از بدن مادی (مرگ) با بدن مثالی متحد گشته ودر عالم برزخ نیز به حركت خود ادامه می دهد. بدن مادی نیز در این دنیا پس از مرگ، در مسیر خاصی افتاده و به حركت خود ادامه می دهد تا بر اثر تغییر و تحولات لازم ، قابلیت اتحاد دوباره با روح را در عالم آخرت و قیامت پیدا نماید. ( الاسفار الاربعه ،منشورات مصطفوی ، ج 9، ص 1 - 4 )


    آیات و روایات نیز تسلسل روح یا تناسخ ملكی را امری باطل می دانند .مضمون آیات و روایات حكایت گر تداوم حركت روح در عوالم پس از مرگ است؛ نه عود وبرگشت آن به عالم مادی. اما تعلق روح به بدن آخرتی یا ظهور روحدر عوالم دیگر، در حالت های مختلف نیز مورد تایید آیات و روایات می باشد كه باید در مبحث معاد به بررسی آن پرداخت. به هر حال امیدواریم كه با توجه و دقت در مطالب یاد شده، شعاع كوتاهی از این موضوع را برای شما باز كرده و افق های تاریك آن را روشن كرده باشیم.

    در صورت ابهام در برخی موارد، در باب تحول روح وبدن در بازگشت به سوی خداوند و ورود به عالم برزخ و قیامت رجوع کنید به : 1


    1- معاد. ج 1 و 2 محمد شجاعی
    2- بازگشت هستی. محمد شجاعی
    3- عروج روح. محمد شجاعی
    امضاء
    خدایا...
    خسته ام از همه چیز...
    ...از فصول عاشقانه ام که بهاری ندارد
    خسته اماز اینکه دیگر دعاهایم اجابت نمی شوند
    نمی دانم در چنین راهی کجا می توانم آرامشم را بیابم
    خدایا...شنیده ام که مومنانت نمازشان را به درگاهت می آورند
    من ناتوانی ام را به درگاهت آورده ام .می پذیری؟


  4. Top | #3

    عنوان کاربر
    مدیرارشد انجمن فن آوری و انجمن دفاع مقدس
    تاریخ عضویت
    January 1970
    شماره عضویت
    8676
    نوشته
    24,982
    صلوات
    71109
    دلنوشته
    439
    ازطرف مرحوم پدرم:خدابیامرزدشان "الّلهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍوَآلِ مُحَمَّدٍوعَجّل فَرَجَهم
    تشکر
    24,765
    مورد تشکر
    19,210 در 11,563
    وبلاگ
    37
    دریافت
    0
    آپلود
    0

    پیش فرض

    فوق العاده بود
    ممنونم
    امضاء



اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

کلمات کلیدی این موضوع

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •  
© تمامی حقوق از جمله طراحی قالب برای سایت آیه های انتظار محفوظ می باشد © طراحی و ویرایش Masoomi