پيشگفتار
بسم الله الرحمه الرحيم
الحمد لله رب العالمين و صلى الله على محمد و آله الطاهرين و لعنه الله على اعدائهم اجمعين الى يوم الدين .
چون بر اثر رفت و آمد بيشتر با مردم ، در مراسم شهداء و اموات و شنيدن نوع سؤ الاتى كه در اين مورد داشتند، به اين احساس رسيدم : اكثر مردم نسبت به مسائلى از قبيل فائده خيرات و صدقات براى اموات ، نتيجه خيرات و صدقات در عالم برزخ به آنها مى رسد يا منحصر به روز قيامت است ؟ اموات ، خيرات دهندگان را مى شناسند؟ و ده ها مسائل ديگر بى خبر هستند در حالى كه دانستن اين مسائل در سر نوشت اموات و عاملين ، اثرات و نتايج بسزايى دارد، و چه بسا انسانى كه از دنيا رفته و به حسب اعمال گذشته خود اهل جهنم است ، يا انسان زنده اى كه عاق والدين خود شده ولى بر اثر توجهى كه به پدر و مادر از دنيا رفته خود دارد، اهل بهشت مى شود و عاقبت بخير مى ميرد.از اينرو بر آن شدم مطالبى هر چند كوتاه و خلاصه پيرامون چگونگى انسان در عالم برزخ جمع آورى و در اختيار علاقه مندان قرار دهم تا به خواست خداوند منّان در ارتقاء فرهنگ اسلامى جامعه مؤ ثر باشد
رويا يك واقعيت است
ممكن است خيال شود آن چه انسان در عالم خواب مشاهد مى كند بدون استثناء قابل خدشه بوده و منشاء همه آنها خيالات باطل روزانه است كه در شب روح انسان را به خود مشغول مى دارد، در صورتى كه به عقيده حكما: خواب اتصال روح انسان بعالم غيب ما فوق الطبيعه و كشف مغيبات است
و در اينكه بسيارى از روياها يك حقيقت و واقعيت انكارناپذير است و در بسيارى موارد رويا كاشف امورى نسبت به آينده است ، هيچ شك و ترديدى وجود ندارد.
مرحوم كلينى در كتاب كافى به نقل از حضرت رضا (ع ) آورده است :
... عن الرضا عليه السلام قال : ان رسول الله (ص ) كان اذا اصبح قال لاصحابه : هل من مبشرات ؛ يعنى به الرويا
سيره دائمى و مستمر حضرت خاتم الانبياء (ص ) اين چنين بود كه هر روز صبح به اصحاب خود مى فرمودند: آيا بشارت خوبى هست ؟ و مقصودشان از اين كلام اين بوده كه آيا كسى خواب خوبى ديده است ؟.
و در همان كتاب به نقل از حضرت امام باقر عليه السلام آورده است :
... عن ابى جعفر عليه السلام قال : قال رجل لرسول الله (ص ) فى قول الله عز و جل : لهم البشرى فى الحياه الدنيا قال هى الرويا الحسنه يرى المومن فيبشربها فى دنياه
مردى از رسول خدا(ص ) در مورد آيه شريفه لهم البشرى فى الحياة الدنيا سوال كرد كه مقصود از بشارت در دنيا چيست ؟
رسول خدا (ص ) در جواب فرمودند: مقصود روياهاى صادقى است كه مؤ من مى بيند و تعبير نيك آنها بشارتى است براى آنها.
از دو حديث فوق استفاده شد كه روياهاى صادق در حديث اول صريحا به عنوان مبشرات ؛ يعنى خوابهاى خوبى كه حامل بشارت براى مؤ من است معرفى شده و در حديث دوم ، رسول خدا (ص ) بشارت در سوره يونس
را به رؤ ياهاى صادق مؤ من تفسير فرموده كه حقايقى را نسبت به آينده به مؤ من مى فهماند و اين هر دو، دليل بر اين است كه يك قسم از رؤ يا حقيقت دارد و يك واقعيت است ، نه اينكه تصور شود همه انواع رؤ ياها بجز خيالات باطل چيز ديگرى نيستند.