محبت نياز اساسي و طبيعي انسان و بالاخص كودكان است. يكي از عللي كه آدمي را از تنهايي گريزان و در جمع سرخوش ميسازد، اين است كه در تنهايي محبت جايي ندارد و تمايلات آدمي در آن برآورده و ارضا نميشود.
بررسيهاي متعدد درباره كودكان ثابت كرده است كه محبت مهمترين عامل سلامت روح كودك و نبود آن موجب ناهنجاريهاي رواني است. كمبود محبت مشكلاتي را پديد ميآورد كه نه تنها براي طفل زيانبخش است، بلكه زمينه را براي آشفتگيهاي اجتماعي فراهم ميسازد.
پيامبر اسلام(صلّی الله علیه و آله و سلّم) در مورد محبت و ترحم به كودكان ميفرمايد: «كودكان خود را دوست بداريد و نسبت به آنها مهر بورزيد، و به وعدهاي كه به آنها دادهايد وفا نماييد، خداوند برهيچ چيزي خشم نميگيرد آن چنان كه به خاطر زنان و كودكان خشم ميگيرد.»
تعاليم اسلام براي رشد شخصيت انسان، مربيان را امر به محبت و مهرباني نسبت به كودكان مي كند.
از امام صادق(علیه السلام) روايت شده است كه مردي از انصار، از رسول اكرم(صليالله عليه و آله) سئوال كرد: به چه كسي احسان نمايم؟
پيغمبر (صليالله عليه و آله) فرمود: به پدر و مادر خود.
عرض كرد: آن دو در گذشتهاند. فرمود: به فرزند احسان نما.
همچنين فرمود: خداوند به انسان به خاطر شدت محبتش به فرزند، ترحم مي كند. يكي از مظاهر اين نياز روحي، علاقه شديد كودكان به بوسيدن و در آغوش گرفتن آنهاست. رسول اكرم(صليالله عليه و آله) ميفرمايد: «فرزندان خود را، زياد ببوسيد. زيرا با هر بوسه، براي شما، مقام و مرتبتي در بهشت، فراهم ميشود كه فاصله ميان هر مقام، پانصد سال است.»
نيز روايت است كه مردي حضــور پيغمبر اسلام (صليالله عليه و آله) رسيد. عرض كرد: من هرگز كودكي را نبوسيدم. پيغمبر(صليالله عليه و آله) فرمود: اين شخص مردي است كه از نظر ما اهل آتش جهنم و عذاب است.
همچنين فرمود: «اگر كسي فرزند خود را ببوسد، خداوند حسنهاي براي او مينويسد، و اگر او را خوشحال كند، خداوند او را در روز قيامت مسرور ميسازد، و اگر قرآن را بدو تعليم دهد. در روز رستاخيز، حلهاي از نور بدو ميپوشاند كه از پرتو آن، گونههاي اهل بهشت ميدرخشد.»
اقــرع بن خــابس ميگويــد: «ديدم پيغمبر اسلام (صليالله عليه و آله) فرزند خردسال خود، امام حسن(عليهالسلام) را ميبوسد، عرض كردم: من ده فرزند دارم كه هيچيك از آنها را نبوسيدهام. پيغمبر(صليالله عليه و آله) فرمود: كسي كه ترحم نكند، به او ترحم نخواهد شد.»

محبت در اسلام 
نقل قول