نمایش نتایج: از شماره 1 تا 2 , از مجموع 2

موضوع: ♥▬♥چرا می گویند تسبیحات اربعه؟♥▬♥

  1. Top | #1

    عنوان کاربر
    مدیر افتخاری
    تاریخ عضویت
    May 2010
    شماره عضویت
    378
    نوشته
    9,715
    تشکر
    5,211
    مورد تشکر
    11,680 در 5,265
    دریافت
    0
    آپلود
    0

    ♥▬♥چرا می گویند تسبیحات اربعه؟♥▬♥

    هوالحق

    چرا می گویند تسبیحات اربعه؟





    در رکعت سوم و چهارم نماز ، به جای سوره ی حمد می توان ذکر تسبیحات اربعه را قرائت کرد . تسبیحات اربعه از مجموع تسبیح ،تحمید ،تهلیل و تکبیر برآمده است که همه به نوعی از خانواده ی تسبیح می باشند .

    «سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر »،
    را تسبیحات اربعه نامیده اند، با آن که تنها یکی از آن چهار تا سبحان الله است و بقیه تسبیح نیست، بلکه تحمید و تهلیل و تکبیر است ، این است که :
    تسبیح به معنای منزّه دانستن خدا از عیب و نقص است ؛ از این حیث ، تحمید هم تسبیح است ؛ زیرا تحمید منزه دانستن خدا از هر ناپسندی است ، زیرا گفته شده : « التحمید هو الثناء على علوه و ارتفاعه ذاتا و صفاتا و أفعالا عن كل نقیصة و علة »؛ یعنی تحمید همان ثنایی است که بر بزرگی و رفعت شأن خدا از نظر ذات و صفات و افعال ، صورت می گیرد .
    تهلیل نیز تسبیح است ؛ زیرا تنزیه خدا از هر گونه شریک و همتاست .
    تکبیر نیز تسبیح است ؛چرا که تنزیه خدا از هر گونه محدودیت و توصیف ناقص است .
    بنابراین سه ذکر تحمید و تهلیل و تکبیرهم خود، نوعی تسبیح ، بلکه سرور همه تسبیحات هستند .1
    سرّ تسبیحات اربعه
    در رکعات سوم و چهارم نماز می توان به جای حمد تسبیحات اربعه را خواند که سرّ چهارگانه بودن این تکبیرات چهار ضلعی بودن کعبه و بیت المعمور و عرش الهی است ؛ 2 به عبارت دیگر حقیقت عینی و خارجی که این تسبیحات به آن اشاره دارند ، یک موجود واقعی و عینی در عالم برتر به نام بیت المعمور است که چهار وجه دارد و هر قسمت از این تسبیحات به یکی از آن وجوه اشاره می کنند .
    در ابتدای تسبیحات نمازگزار سبحان الله گفته و خداوند را از نسبتهایی که مخلوقین به او می دهند پاک و منزه می شمرد و اقرار می کند که عبادت ما شایسته مقام قدس او نیست، اما چون خود خدا اذن داده و بلکه امر فرموده که همین عبادتهای ناقص را انجام دهیم ادامه داده و از این بابت از خداوند قدردانی نموده و حمد و ثنای الهی را بر زبان جاری می کند و سپس لا اله الا الله گفته و اعلام می کند که هر گونه ستایش و پرستش فقط مخصوص خداست و لیس فی الدار غیره دیار، و در پایان الله اکبر گفته و مجدداً تاکید می نماید که اینها که ما می فهمیم و بر زبان جاری می نماییم هرگز لایق مقام ربوبی نبوده و خداوند متعال بزرگتر از آن است که به وصف در آید.
    همچنین گفته شده که الحمدلله اشاره به توحید افعالی و لااله الا الله اشاره به توحید صفاتی و اسمائی و الله اکبر اشاره به توحید ذاتی دارد و سبحان الله ابتدای تسبیحات بیانگر تنزیه خداوند از تمامی این مراتب تصور شده می باشد . و چون سوره حمد نیز به نوعی مشتمل بر این توحیدات ثلاثه است این تسبیحات می توانند در رکعات سوم و چهارم ، جایگزین سوره حمد گردند . 3

    پی نوشت ها :
    1.عبد الحسین طیب، أطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج‏1، ص 172 ؛ میانجی محمد باقر، بدائع الكلام فی تفسیر آیات الأحكام، ص 171.
    2- عبدالله ، جوادی آملی ، اسرار الصلوة ، ص79
    3- قاضی سعید محمدبن محمد مفید قمی ، الاربعینات، ص46-47


    منابع :
    - سایت حوزه
    - مقاله ؛ ف.حسین زاده
    امضاء



    جهان در حسرت آيينه مانده ست

    گرفتار غمي ديرينه مانده ست

    شب سردي ست بي تو بودن ما

    بگو تا صبح چند آدينه مانده ست؟



  2.  

  3. Top | #2

    عنوان کاربر
    مدیر ارشد انجمن زنان
    تاریخ عضویت
    June 2012
    شماره عضویت
    2988
    نوشته
    8,405
    صلوات
    14
    دلنوشته
    1
    خدایا به تو پناه میبرم از شر همه بدیها و ناملایمات زندگی پناهم ده که جز تو پناهی ندارم
    تشکر
    21,156
    مورد تشکر
    24,923 در 7,352
    وبلاگ
    1
    دریافت
    0
    آپلود
    0

    پیش فرض






    ذکر با تربت امام حسین (ع )

    از امام رضا (ع ) روایت شده که هر کس با تربت امام حسین (ع ) بگوید: سبحان الله والحمد لله و لا اله الا الله والله اکبر با هر ذکر خداوند شش هزار حسنه براى او ثبت مى کند و شش هزار گناه او را محو نمود شش ‍ هزار درجه بالا برده و شش هزار شفاعت براى او مى نویسد.



    تسبیحات و برابرى با برترین اعمال

    امام صادق (ع ) از پدرانش روایت نموده که امیرالمومنین على (ع ) فرمود: فقیران به نزد رسول خدا (ص ) آمده و عرض کردند: اى رسول خدا! ثروتمندان دارایى دارند که بنده آزاد کنند، ولى ما نداریم ، دارایى دارند که حج بروند، ولى ما نداریم ، دارایى دارند که صدقه بدهند، ولى ما نداریم ، دارایى دارند که با آن جهاد کنند، ولى ما نداریم .

    پیامبر (ص ) فرمود: هر کس صد بار تکبیر الله اکبر بگوید، از آزاد کردن صد بنده بالاتر است و آن کسى که صد بار تسبیح سبحان الله بگوید، بالاتر از بردن صد شتر به حج است ، و هر کسى که صدبار تحمید کند الحمد لله بگوید، بالاتر از بردن صد اسب با زین ، دهنه و رکاب آن در راه خداست ، و هر کس که صد بار لا اله اله الله بگوید، عمل او برتر از عمل سایر مردم است ، مگر کسى که بیش از این بگوید.

    امیرالمومنین (ع ) فرمود: این خبر به گوش ثروتمندان رسید، آنان هم همین اعمال را انجام دادند. فقرا دوباره به خدمت پیامبر (ص ) آمده و عرض ‍ کردند: اى رسول خدا! آنچه فرمودى به گوش ثروتمندان رسید، آنان هم آن اعمال را انجام دادند. پیامبر (ص ) فرمود: اینها احسان خداست و به هر کس که بخواهد مى دهد و احسان خداوند زیاد است .



    آثار تسبیح و تحمید و تهلیل در قیامت

    امام باقر (ع ) به نقل از رسول خدا (ص ) مى فرماید: کسى که سبحان الله بگوید خداوند به خاطر آن درختى در بهشت براى او مى کارد. و کسى که الحمد لله بگوید، خداوند به خاطر آن درختى در بهشت براى او مى کارد. و کسى که لا اله الا الله بگوید، خداوند به خاطر آن درختى در بهشت براى او مى کارد. و آن که الله اکبر بگوید، خداوند به خاطر آن درختى در بهشت براى او مى کارد.

    در اینجا مردى از قریش گفت : بلى ، پس در این صورت ، ما در بهشت درختان فراوانى داریم . حضرت فرمودند: بلى ، ولى مواظب باشید آتش ‍ نفرستید، که همه آنها را بسوزاند زیرا خداوند عزوجل مى فرماید: اى کسانى که ایمان آورده اید! از خدا اطاعت کنید، از رسول او نیز اطاعت کنید و اعمال خود را باطل نکنید.




    امضاء


  4. تشكرها 3


اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

کلمات کلیدی این موضوع

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •  
© تمامی حقوق از جمله طراحی قالب برای سایت آیه های انتظار محفوظ می باشد © طراحی و ویرایش Masoomi