زندگى برزخى
طبق آنچه از كتاب و سنت استفاده مىشود انسان در فاصله ميان مرگ و رستاخيز عمومى،يك زندگانى محدود و موقتى دارد كه برزخ و واسطه ميان حيات دنيا و حيات آخرت است (1) .
انسان پس از مرگ از جهت اعتقاداتى كه داشته و اعمال نيك و بدى كه در اين دنيا انجام داده مورد باز پرسى خصوصى قرار مىگيرد و پس از محاسبه اجمالى،طبق نتيجهاى كه گرفته شد به يك زندگى شيرين و گوارا يا تلخ و ناگوار محكوم گرديده با همان زندگى در انتظار روز رستاخيز عمومى به سر مىبرد (2) .
حال انسان در زندگى برزخى بسيار شبيه استبه حال كسى كه براى رسيدگى اعمالى كه از وى سر زده به يك سازمان قضايى احضارشود و مورد بازجويى و باز پرسى قرار گرفته به تنظيم و تكميل پروندهاش بپردازند،آنگاه در انتظار محاكمه در بازداشتبسر برد.
روح انسان در برزخ،به صورتى كه در دنيا زندگى مىكرد،بسر مىبرد اگر از نيكان است از سعادت و نعمت و جوار پاكان و مقربان درگاه خدا بر خوردار مىشود و اگر از بدان است در نقمت و عذاب و مصاحبتشياطين و پيشوايان ضلال مىگذراند.خداى متعال در وصف حال گروهى از اهل سعادت مىفرمايد:
و لا تحسبن الذين قتلوا فى سبيل الله امواتا بل احياء عند ربهم يرزقون فرحين بما آتيهم الله من فضله و يستبشرون بالذين لم يلحقوا بهم من خلفهم ان لا خوف عليهم و لا يحزنون يستبشرون بنعمة من الله و فضل و ان الله لا يضيع اجر المؤمنين (3) .
يعنى:«البته گمان مبر (اى پيغمبر) كسانى كه در راه خدا كشته شدهاند،مردهاند بلكه زندهاند و پيش خداى خودشان (در مقام قرب) روزى داده مىشوند از آنچه خدا از فضل خود به ايشان داده شاد هستند و به كسانى از مؤمنين كه به دنبالشان مىباشند و هنوز به ايشان نرسيدهاند مژده مىدهند كه هيچگونه ترس و اندوهى بر ايشان نيست.مژده مىدهند با نعمت و فضل (وصف نشدنى) خدا و اينكه خدا مزد و پاداش مؤمنان را ضايع و تباه نمىكند».
و در وصف حال گروهى ديگر كه در زندگى دنيا از مال و ثروت خود استفاده مشروع نمىكنند، مىفرمايد: حتى اذا جاء احدهمالموت قال رب ارجعون لعلى اعمل صالحا فيما تركت كلا انها كلمة هو قائلها و من ورائهم برزخ الى يوم يبعثون (4) .
يعنى:«تا آن دم كه به يكى از آنان مرگ مىرسد مىگويد خدايا!مرا (به دنيا) برگردانيد شايد در تركه خود كار نيكى انجام دهم،نه هرگز اين سخنى است كه او مىگويد (به سخنش گوش داده نمىشود) و در پيششان برزخى است كه تا روز رستاخيز ادامه دارد».
پىنوشتها:
1و2-بحار،ج 2،باب البرزخ.
3-سوره آل عمران،آيه 169.
4-سوره مؤمنون،آيه 99 و 100.
شيعه در اسلام صفحه 162
تاليف: علامه سيد محمد حسين طباطبايى

نقل قول