ابزارهای مهم تربیت دینی و معنوی:
الف- زمینه درونی جوانان
جوانان سرزمینهای آماده و حاصلخیز برای افشاندن بذر ایمان ومعنویتشمرده میشوند و بیش از دیگران زمینه پذیرش ایمان ومعنویت دارند. رسول خدا(ص) فرموده است: «شما را به نیکی درباره جوانان سفارش میکنم. به درستی که قلوب آنان نرمتر ومهربانتر است. (برای پذیرش فضیلتها آمادهتر است) (وقتی)خداوند مرا، بشارت دهنده و انذارکننده; بر انگیخت، جوانان بامن پیمان بستند و پیران به مخالفتبرخاستند...» (1)
اسماعیل بن فضل هاشمی میگوید: به امام باقر(ع)
گفتم: مرا ازسبب تفاوت یعقوب و یوسف آگاه ساز. هنگامی که فرزندان یعقوب(ع)به او گفتند: ای پدر! بر تقصیراتمان آمرزش طلب که ما دربارهیوسف گناه کردیم. یعقوب(ع) فرمود: بزودی از درگاه خدا برایشما آمرزش می طلبم; (2) ولی هنگامی که به یوسف(ع) گفتند: خداوندشما را بر ما مقدم داشت و ما خطا کردیم; یوسف(ع) فرمود: امروزشرمنده نباشید، من عفو کردم، خداوند گناه شما را ببخشد که اومهربانترین مهربانان است. (3)
امام(ع)فرمود: (علت اینکه یوسفبیدرنگ بخشید، آن است که) قلب جوان نرمتر و مهربانتر ازکهنسال است. درطول تاریخ اسلام بسیاری از جوانان به مقاماتبالای معنویت دستیافتند. (4)
ب- قرآن
قرآن کتاب هدایت است و هر انسان با سوادی، به فراخور ظرفیتخود، از آن بهره میگیرد. جوان، به خاطر ویژگیهای خاص خود،بیشتر به انس با قرآن نیاز دارد تا در پرتو آن برای طی مسیرپرپیچ و خم زندگی ره توشهای مطمئن فراهم آورد. امام صادق(ع)فرمود: کسی که قرآن تلاوت میکند، اگر جوان مومن باشد، قرآن باگوشت و خونش آمیخته میشود. (6)
ج- عبادت
عبادت و پرستش لازمه بندگی است. عبادت اوج ارتباط بنده و معبوداست. عبادت منبعی مطمئن برای آرامش است. جوانی دوره حساس وپرمخاطره زندگی است. اضطرابها، نگرانیها، ناکامیها و... همهدر پرتو عبادت و بندگی از زندگی پرتلاطم جوان رختبر میبندد وزندگیاش از اطمینان و امید سرشار میشود. پیامبر اکرم(ص)فرمود: «خداوند به سبب جوان عبادت کننده بر فرشتگان مباهاتمیکند و میفرماید: بندهام را بنگرید که چگونه به خاطر من ازخواهش نفسانیاش گذشت.» (7)
آن حضرت همچنین فرمود: «در روزی کهسایهای جز سایه الهی نیست، هفت دسته در سایه عرش الهی قراردارند: امام عادل، جوانی که در عبادت خداوند رشد کرده باشدو...» (8)
د- شناخت دین
آگاهی جوان از دین در تربیت او نقشی مهم دارد. بر جوان مسلمانضروری است که با علوم دینی و مسایل آن آشنا باشد و احکام الهیرا بداند. امام باقر(ع) فرموده است: «اگر جوان شیعهای را نزدمن آورند که تفقه در دین نمیکند، او را با مجازاتی دردناککیفر خواهم داد.» (9)
شناخت دین و احکام آن تا آنجا اهمیت داردکه در روایات مرحلهای از مراحل تربیتشمرده شده است. امامصادق(ع) فرمود: «فرزند آدم هفتسال اول باری میکند، هفتسالدوم نوشتن فرا میگیرد و هفتسال سوم مسایل حلال و حراممیآموزد.»
ه- توبه
جوان در معرض لغزشها و خطاهاست و دامهای شیطان برای فریب اومهیاتر است. بدین سبب به ارتباط با خداوند و حضور در مجالسدعا، انابه و استغفار بیشتر نیاز دارد. جوان با آب زلال توبهروح و جان غبار گرفتهاش را شتسشو میدهد و خود را برای پیمودنسریعتر مسیر تکامل آماده میسازد. فراهم کردن زمینه توبه وتوجه دادن جوان به این عنصر سازنده بخشی از تربیت دینی ومعنوی اوست. رسول اکرم(ص)میفرماید:«خداوند (ص)وان توبه کننده را دوست دارد.» (11)
آن حضرت همچنینفرمود: «هیچ کس نزد خداوند از جوان توبه کننده محبوبتر نیست;و هیچ کس نزد خداوند ازکهنسالی که بر گناهانش باقی است،مبغوضتر نیست.» (12)

نقل قول